Vineri, 1 noiembrie, la Casa Universitarilor din Iași, a avut loc un moment omagial dedicat profesoarei emerite Marina Mureșanu Ionescu de la Catedra de limba și literatura franceză a Facultății de Litere din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Acest omagiu a luat forma unei triple lansări de carte, unde invitata specială, Marina Mureșanu Ionescu, a împărțit scena cu fostele sale colege – prof. univ. dr. Lăcrămioara Petrescu, conf. univ. dr. Cristina Petraș, prof. univ. dr. Liliana Foșalău, prof. univ. dr. Corina Panaitescu și prof. univ. dr. Simona Modreanu, care a fost și moderatoarea evenimentului.
Cărțile despre care s-a vorbit sînt: Un om, un parcurs, un model, de Liliana Foșalău, Simona Modreanu, Parcursul doctoral: descoperire și formare, de Ioana-Cristina Atanasiu, Simona Locic și volumul Scrieri, de Rica Ionescu Voisin, mama Marinei Mureșanu Ionescu, profesoară la Catedra de limba și literatura franceză a UAIC din Iași, din 1957 pînă la pensionare, în 1973.
Începutul evenimentului a fost marcat de prezentarea unui colaj video cu momente din parcursul profesional al invitatei speciale. Prima parte a conferinței, compusă din discursurile fostelor studente doctorande și colegele profesoarei Ionescu, a vizat cele două volume adresate protagonistei. „Vă sînt profund recunoscătoare, doamnă profesor, pentru că mi-ați insuflat curajul de a pleca să studiez în Franța. Susținerea dumneavoastră a fost fundamentală în formarea mea, deoarece am avut șansa să cunosc sistemul academic francez ca student, cercetător, dar și ca profesor”, a spus, vizibil emoționată, Simona Locic, coautoarea cărții Parcursul doctoral: descoperire și formare. La finalul discursurilor omagiale, Marina Mureșanu Ionescu a primit un buchet de flori din partea tuturor doctorandelor.
A doua jumătate a conferinței a început cu discursul Corinei Panaitescu, despre fosta sa profesoară, autoarea volumului Scrieri, Rica Ionescu Voisin, pe care a descris-o ca fiind „naturală, elegantă, extrem de competentă și cu capul în nori”. „Componenta umoristică” a profesoarei Voisin a conturat portretizarea realizată de Corina Panaitescu, care a descris momentele comice trăite alături de cadrul didactic. „Dumneaei împrumuta cărți. Era nemulțumită atunci cînd o carte îi era restituită într-o stare cam jalnică și exclama că este grozav de destrăbălată”.
În încheierea întîlnirii, Marina Mureșanu Ionescu a vorbit despre cariera ei academică și despre cum s-a integrat mama sa, de origine elvețiană, în peisajul intelectualității din România. „Deși și-a echivalat toate diplomele din Elveția, mai avea cîteva derapaje. De exemplu, vorbind despre o persoană cu prestanță, a spus că este cerșetor (cercetător – chercheur, în franceză) la academie”. Discursul profesoarei Ionescu a atins și subiecte triste, precum epurările politice, care l-au lăsat pe tatăl protagonistei fără loc de muncă și izolarea profesoarei Voisin de familia din Elveția, impusă de granițele închise ale României comuniste.
În corul aplauzelor de la finalul evenimentului, s-au auzit cîteva sticle de șampanie desfăcute pentru a celebra tripla lansare de carte.
Marina Mureșanu Ionescu este profesor emerit abilitat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. A publicat volumul Eminescu și intertextul romantic, pentru care a obținut premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române în 1990. Este autoarea a peste o sută de studii, articole de critică și istorie literară, literatură comparată, traductologie.
Sursă foto: www.facebook.com/editura.uaic
Niciun comentariu