La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”(UMF) din Iași a avut loc o conferință deosebită, marcînd începutul seriei de evenimente academice din anul universitar 2024-2025. Dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural „I.I. Mironescu”, a deschis evenimentul cu o scurtă introducere a invitatului special, Adrian Buga, istoric și critic de artă, cunoscut pentru studiile sale despre legătura dintre artă și profesia medicală.
Adrian Buga este un expert recunoscut în arta românească, fiind consultant al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. El este atestat de Ministerul Culturii în domeniile: Pictură românească secolul XX, Colecția Regală de Artă și Obiecte de cult iudaic. În 2008, a fondat ARGO Art Consulting, iar în 2014 a lansat Editura ARGO Art Publishing.
Prelegerea pe care a susținut-o în cadrul conferinței a avut la bază cartea sa, Incizii în arta plastică, care ilustrează în detaliu legătura dintre medicină si artă. Acesta a menționat medici români pasionați de artă, care au reușit să-și îmbogățească activitatea profesională prin emoțiile profunde pe care le trăiau privind obiectele de artă. Printre acești medici se numără: Ion Chiricuță, Mircea Iliescu, George și Alice Magheru.
Adrian Buga a povestit despre parcursul realizării cercetărilor despre artă și medicină. „Totul a început în 2007, cînd eram plecat într-o îndepărtată insulă din Arhipelagul Mascarenelor, undeva în Oceanul Indian, pe urmele unui pictor român uitat, Raul Lebel. Apoi, acolo am mai auzit și de numele profesorului Chiricuță, medic oncolog, și am început să caut în arhivele sale. Acest medic a reușit să salveze un pictor de la uitare. Suntem în anii 60’-70’, cînd evreii erau cumpărați din România și exportați, iar în acest fel a ajuns Raul Lebel în această îndepărtată insulă. Întorcîndu-mă în țară, mi-am dat seama că nu știu multe despre acest medic Ion Chiricuța și am început să îl cercetez”, a declarat acesta în cadrul conferinței.
Pe parcursul prezentării, Buga a interacționat cu publicul, reușind să răspundă la numeroase întrebări. Una dintre întrebările adresate a avut ca subiect verificarea autenticitații operelor de artă. Adrian Buga a oferit sfaturi, explicînd semnele distinctive ale autenticității unui tablou și a explicat cum un proces de verificare a autenticității poate dura o perioadă lungă de timp.
De asemenea, s-a abordat și un subiect delicat și anume pierderea unor opere de artă în timpul regimului comunist. Multe dintre aceste colecții private au fost confiscate, iar proprietarii lor marginalizați, însă arta și amintirea acestor oameni nu au putut fi șterse complet.
Adrian Buga a oferit la final cîteva exemplare ale cărții sale celor care au participat la discuție și a fost onorat cu o diplomă de apreciere oferită de către rectorul UMF Iaşi, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Niciun comentariu