Joi, 31 octombrie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași), alături de Centrul Cultural „I.I. Mironescu” organizează prima conferință din anul universitar 2024-2025. Invitatul special al evenimentului este istoricul și criticul de artă Adrian Buga, care va susține prelegerea cu titlul „Incizii în arta plastică – Colecționari-medici din România și rolul artei în profesia lor”. Conferința începe la ora 14:00, în Aula „George Emil Palade” din cadrul UMF Iași.
„Această conferință va explora o temă de o semnificație profundă, punînd în lumină conexiunea între medicină și artă prin intermediul unor figuri remarcabile ale medicilor colecționari, a căror pasiune pentru artă a contribuit atît la îmbogățirea patrimoniului cultural, cît și la evoluția istoriei medicale a României. Adrian Buga ne invită să privim colecțiile și lucrările de artă ale acestor medici ca pe martori tăcuți ai unei epoci de mari frămîntări, în care regimurile totalitare au încercat să șteargă urmele acestor colecționari și să rescrie istoria în propriul interes. Arta și medicina, însă, s-au dovedit a fi mai puternice decît presiunile ideologice ale vremii, iar aceste colecții rămîn, în cuvintele domnului Buga, «o grădină secretă» care continuă să germineze, perpetuîndu-se în memoria colectivă”, a declarat dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu”.
Adrian Buga este expert recunoscut în arta românească, consultant al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. Este atestat de Ministerul Culturii în domeniile: Pictură românească sec. XX, Colecția Regală de Artă, și Obiecte de cult iudaic. În 2008, a fondat ARGO Art Consulting, iar în 2014 a lansat Editura ARGO Art Publishing.
Sursă foto: news.umfiasi.ro
Niciun comentariu