Împlinirea a 164 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), prima universitate a României, a fost celebrată vineri, 25 octombrie, în cadrul unei ceremonii aniversare. Aceasta a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a UAIC, de la ora 10:00. Au participat profesori, cercetători și studenți ai universităţii, academicieni, reprezentanți ai mediului universitar ieșean, ai instituțiilor de cultură și ai mediului de afaceri.

„Educația pe care o primiți în această universitate vă va oferi puterea de a face schimbări importante în lumea științifică, nu doar cu impact local, ci global”, au fost cuvintele cu care a început întreaga ceremonie, rostite de Excelenţa Sa Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România.

În continuarea ceremoniei a fost susținută conferința „Universitatea între tradiție humboldtiană și postmodernism” de către acad. Viorel Barbu, președintele filialei Iași a Academiei Române și fost rector al UAIC în perioada 1981-1989, care a subliniat importanța și evoluția sistemului educațional superior: „Universitatea trebuie să rămînă mediul natural de existență a elitelor științifice”.
În semn de recunoștință pentru performanța academică, patru profesori au primit titlul de Professor Emeritus. Distincţiile au fost decernate de prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, președintele Senatului UAIC. Două astfel de titluri au fost acordate unor cadre didactice din cadrul Facultății de Litere, prof. univ. dr. Eugen Munteanu și prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoișie, fost ambasador al României în Austria.  Alături de un alt titlu de Professor Emeritus oferit profesorului Dorel Lucanu (Facultatea de Informatică), a fost decernat și un titlu post mortem profesorului Cristian Enăchescu de la Facultatea de Fizică.
„Toamna se numără bobocii, iar la ceas aniversar se numără rezultatele notabile ale UAIC. Însă, în spatele rezultatelor care sînt bazate pe niște numere, stau niște oameni”, a declarat conf. univ. dr. Roxana Vieru, de la Facultatea de Litere, care a primit Premiul „Timotei Cipariu“.

Alte cadre didactice și cercetători care au obținut rezultate deosebite în anul academic 2023-2024 și care au fost premiate au fost: prof. univ. dr. Violeta Fotea (Facultatea de Matematică), prof. dr. habil Mihail Lucian Bîrsă (Facultatea de Chimie), cercetătorul Florin Constantin Mihail, prof. univ. dr. Sorin Gabriel Anton (Facultatea Economie și Administrarea Afacerilor), cercetătoarea Simona Mitroiu, conf. univ. dr. Mihai Ciprian Mărgărint (Facultatea de Geografie și Geologie), conf. univ. dr. Roxana Gabriela Curcă (Facultatea de Istorie), lect. univ. dr. Leontin Pădurariu (Facultatea de Fizică), conf. univ. dr. Violeta Enea (Facultatea de Psihologie și Stiințe ale Educației), conf. univ. dr. Lucian Sfîcă (Facultatea de Geografie și Geologie), lect. univ. dr. Ioana Laura Velicu (Facultatea de Fizică), conf. univ. dr. Oana Cogeanu Haraga (Facultatea de Litere).

Nu doar profesorii și cercetătorii științifici ai UAIC au fost premiați în cadrul ceremoniei, ci și studenții, în semn de recunoaștere a excelenței pe plan academic și a implicării lor sociale. Astfel, anul acesta au fost acordate două burse „Sfîntul Dumitru”, după ce au fost analizate cele 17 dosare depuse. „Inițiativa singulară de a constitui un fond din venituri proprii dedicat finanțării rezultatelor deosebite ale unor studenți a fost a domnului prof. univ. dr. Dumitru Oprea, rector al UAIC în perioada 2000-2008, motiv pentru care îi mulțumesc”, a menționat prof. univ. dr. Liviu-George Maha, rectorul UAIC. Gabriel Brehuescu, student în anul I la studii universitare de master, specializarea Matematici Aplicate din cadrul Facultății de Matematică și George-Alex Dumitrescu, student în anul I, studii universitare de master, specializarea „Inteligență artificială și optimizare” din cadrul Facultății de Informatică au obținut acest tip de bursă. 

Ceremonia devenită deja o tradiţie este cel mai important moment al Zilelor Universității, care anul acesta se vor încheia pe 31 octombrie.