(ORASUL, 13.30) INFECTIOASE – FOCAR – RABIE / In ultima saptamana, peste 100 de persoane muscate de caini au sosit la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi.
(CUZANET, Iasi, 15 martie) – La inceputul saptamanii trecute, inspectorii de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor au sesizat Comitetul pentru Situatii de Urgenta al judetului Iasi, cu privire la existenta unui focar de rabie in zona Dancu din Iasi. Odata cu sesizarea facuta de inspectori, numarul persoanelor care au fost muscate de caini a crescut de la o zi la alta. Astfel, in ultimele sapte zile, un numar de 120 de pacienti s-au prezentat la Spitalul de Boli Infectioase “Sfanta Parascheva” din Iasi. Marea majoritate dintre acestia a avut nevoie de tratament profilactic. “In judetul Iasi s-a pus in evidenta un focar de rabie, focar bine reprezentat in sensul numeric al posibililor contacti, astfel incat la cabinetul antirabic al spitalului s-au prezentat un numar de 120 de persoane care au avut posibile contacte cu animale bolnave. Din cei 120 de pacienti, 80 au primit profilaxie antirabica.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase “Sfanta Parascheva” Iasi.
Pe fondul aparitiei acestui focar de rabie exista pericolul ca numarul celor care sunt muscati de caini sa creasca in urmatoarea perioada in oras. Astfel, medicii infectionisti trag un semnal de alarma tuturor celor care intra in contact cu animalele si ii avertizeaza pe cei care sunt muscati sa se prezinte in regim de urgenta la Spitalul de Boli Infectioase, intrucat nu exista niciun fel de tratament pentru muscaturi sau zgarieturi, iar vaccinarea cu antirabic este necesara. “Este absolut necesar ca populatia sa stie ca orice contact, fie ca este vorba de muscatura, zgarietura sau contact cu saliva de la animale domestice sau salbatice, poate fi periculos din punctul de vedere al acestor afectiuni, care din pacate nu au tratament, motiv pentru care pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la cabinetul antirabic din cadrul spitalului de Boli infectioase.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat.
Cei care sunt muscati de caini au la dispozitie cel mult trei zile pentru a se prezenta la Spitalul de Boli Infectioase, iar pacientii care urmeaza un astfel de tratament trebuie sa evite pe cat posibil consumul de bauturi alcoolice, de cafea, ness, cola, pepsi sau ciocolata si sa nu se expuna excesiv la soare. / Vlad Trifan
Niciun comentariu