Luni, 21 octombrie 2024, la ora 12:00, la Librăria „Orest Tafrali”, va avea loc lansarea volumului Discursul autonom. Strategii de comunicare, scris de Arthur Suciu și publicat de Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) în colecția SOPHIA. La eveniment, alături de autor, vor fi prezenți prof. univ. dr.  Codrin Liviu Cuțitaru, de la Facultatea de Litere a UAIC, prof. univ. dr. Ioan Alexandru Tofan și prof. univ. dr. George Bondor, coordonatorul colecției SOPHIA, ambii de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a UAIC, care vor aduce diverse perspective proprii asupra temei abordate de autor.

Această carte explorează ideea autonomiei discursului, analizînd cum un discurs se poate distanța de cel dominant în societate (numit „discurs heteronom”). Autorul arată că această distanțare este o strategie politică și existențială, nu doar estetică. Cartea oferă o teorie a autonomiei și analizează operele lui Cioran, Gabriel Liiceanu, precum și romanele Insuportabila ușurătate a ființei de Milan Kundera și Particulele elementare de Michel Houellebecq.

„Cartea are două părți, una teoretică, în care analizez discursul autonom ca discurs distanțat ironic de discursul heteronom (discursul puterii), și o parte aplicată, în care analizez discursuri filosofice și literare: Cioran, Liiceanu, Kundera și Houellebecq”, a declarat autorul Arthur Suciu.

Volumul reprezintă teza de doctorat a autorului.

Arthur Suciu este un scriitor, eseist și specialist în domeniul comunicării și al filosofiei, cunoscut pentru analizele sale critice asupra discursului și ideologiilor contemporane. Este doctor în filosofie și a activat ca lector universitar, avînd o experiență semnificativă în cercetare și predare. Printre domeniile sale de interes se numără comunicarea politică, filosofia limbajului și teoriile discursului.

Sursă foto: www.facebook.com/librariatafrali