(ORASUL, 14.30) INFECTIOASE – VIROZE – AVERTIZARI / Doua treimi din pacientii internati la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi sufera de infectii ale cailor respiratorii superioare.
(CUZANET,
Iasi, 1 martie) – Medicii de la Spitalul de Boli Infectioase “Sfanta Parascheva” din Iasi trag un semnal de alarma cu privire la pericolul din aceasta perioada a anului de a contacta o gripa care ar putea afecta caile respiratorii. In acest moment, la Infectioase sunt internati 300 de pacienti, iar dintre acestia doua treimi sufera de infectii ale cailor respiratorii. “Suntem la sfarsit de iarna care iata ca nu ne paraseste si numarul infectiilor de cai respiratorii superioare a crescut fata de intreaga perioada pe care am parcurs-o de la inceputul anului pana acum. Adica din 300 de bolnavi cati sunt internati in spital, aproximativ 200 dintre ei sufera de astfel de complicatii.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase “Sfanta Parascheva” Iasi.
In marea majoritate a cazurilor, boala a evoluat si a produs complicatii, insa si ceilalti bolnavi sunt strict supravegheati pentru a evita orice fel de neplaceri. “Infectiile cailor respiratorii superioare nu prezinta forme grave, dar sunt si pacienti care au suferit complicatii precum pneumoniile sau bronhopneumoniile. Acesti pacienti nu au o afectare a aparatului de aparare a organismului, sunt organisme relativ sanatoase.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat.
Managerul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi ii avertizeaza pe toti cei care prezinta simptomele unor infectii virale respiratorii si gripei si le transmite acestora sa se adreseze cat mai rapid unui cadru medical autorizat. “Trebuie sa sfatuim pacientii sa mearga la medicul de familie imediat ce au febra, dureri de cap, dureri musculare, dupa care sa ajunga la medicul infectionist, pentru ca infectiile virale respiratorii si gripa ne vor mai face, pentru inca o perioada de timp, cateva probleme.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobat.
In prezent, pacientii care sufera de infectii ale cailor respiratorii superioare si care inregistreaza complicatii sunt supravegheati si primesc antibioterapie. Cei care sufera de o forma mai usoara a bolii primesc doar tratament cu medicamente antivirale. Riscul imbolnavirii este mai mare in cazul persoanelor care sufera de probleme cardiace, diabeticilor, dar si al celor cu hepatita cronica. / Vlad Trifan