Marți, 27 mai, la Institutul francez din România-Iași, a avut loc Vernisajul expoziției „Les Elles des Jeux” dedicat sportului feminin. Evenimentul a făcut deschiderea suitei de activități din cadrul săptămînii sportului, marcînd progresul și evoluția femeii în acest domeniu. Vernisajul a fost coordonat de directorul Institutului francez, Vincent Henry, reunind studenți, elevi, sportive de performanță, precum și membri ai asociației Uniunea Sportivă a Albinelor francofone din Iași (USAFI).

Prin intermediul acestei săptămîni dedicate sportului, se dorește celebrarea Jocurilor Olimpice din vară, care se vor desfășura la Paris. Vincent Henry și-a propus ca prin acest eveniment să abordeze subiecte care reliefează istoria sportului feminin, egalitatea dintre femei și bărbați, precum și „sportul pentru toți”, subliniind importanța incluziunii sociale și a persoanelor cu cerințe speciale.

În prima parte a evenimentului, sportivele Diana Mîndrilaș și Andreea Berbeci, din echipa de rugby a Clubului Sportiv Politehnica Iași, au vorbit despre parcursul lor în această arie și cum anume le-a dezvoltat disciplina și solidaritatea, ajutîndu-le să fie atente în timpul jocului și la celelalte colege, învățînd să se încurajeze reciproc. Acestea au semnalat diferențele încă existente în domeniul sportiv între femei și bărbați, afirmînd: „Nu se pune accent pe sportul feminin, nu există susținere, nu sînt mulți spectatori la fete.” Sportivele au ținut să precizeze, totodată, că „generația nouă nu mai este atît de atrasă de sport din cauza tehnologiei.

În aceeași ordine de idei, Viorica Henry, practicantă a disciplinei sportive de alergare montană de 11 ani și de două ori campioană națională de ultramaraton, a vorbit despre ce anume o motivează să continue această activitate. Ea a relatat cîteva dintre poveștile campioanelor naționale și a vorbit despre evoluția femeii de-a lungul timpului în cadrul acestei specializări sportive. În discursul ei, a subliniat însemnătatea „strategiei”, mai mare decît cea a rezistenței fizice: „Concurența ne face mai buni, mai puternici, iar drumul pînă la cîștig este cel mai frumos”. Referitor la sursa sa de motivație, a adăugat: „Mă motivează priveliștea de după colț, frumusețea peisajului și că am făcut tot ce am putut astăzi; nu îmi place să am regrete”.

În ultima parte a evenimentului, tinerii din asociația USAFI au prezentat activitățile pe care le întreprind și au vorbit despre cum acestea îi ajută să găsească un „echilibru între viața personală și cea profesională” și cum „sportul într-o țară străină le-a oferit prilejul de a cunoaște studenți cu care împărtășesc aceleași pasiuni”.

Vernisajul expoziției „Les Elles des Jeux” dedicat sportului feminin se află la prima ediție și face parte din cumulul de activități dedicate săptămînii sportului la Institutul francez din România-Iași, în colaborare cu Muzeul Național al Sportului.