Filmul de animație „În numele pămîntului”, realizat de peste 100 de pictori din 400.000 de cadre pictate integral în ulei, și, totodată, propunerea Poloniei la Premiile Oscar din acest an, va fi proiectat la Cinema Ateneu, pe data de 29 mai, la ora 18.00. Povestea are la bază romanul Țăranii, de Władysław Reymont, cîștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1924.

Proiecția va fi urmată de o discuție alături de jurnalista de televiziune Carmen Olaru.

„Este un film care face parte din proiectul #CinemaTogether, ce cuprinde filme oferite special unor categorii de public. «În numele pămîntului» este dedicat în principal seniorilor, pentru că vrem să-i aducem la cinema pentru a viziona un film care, pe lîngă faptul că pornește de la un roman celebru, este unul aparte datorită tehnicii și a cantității mari de vopseluri folosite pentru cele 400.000 de cadre pentru realizarea acestuia”, a declarat Andrei Giurgea, coordonatorul activității cinematografice de la Ateneul Național din Iași.

Cinema Ateneu, din incinta Ateneului Național, a fost deschis publicului pe 20 octombrie 2017, fiind primul cinematograf de stat din Iași inaugurat după anul 1989.

„În numele pămîntului” este esența a jumătate de secol de pictură europeană de la începutul secolelor XIX și XX. Principalii artiști care au inspirat pelicula au fost Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc,n Jan Stanisławski, Julian Fałat, Leon Wyczółkowski, Piotr Michałowski, Jules Breton și Jean-Francois Millet.

Sursă foto: www.ziarullumina.ro