Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU) din Iași organizează joi, 16 mai, la ora 12.00, în sala „B. P. Hasdeu”, vernisajul expoziției de mărci poștale intitulată „Regalitatea în filatelie”. Autorii expoziției sînt Daniel Bantaș, de la Serviciul Conservarea colecțiilor al BCU, proprietarul colecției de mărci poștale, Mihaela Ulman, din cadrul Serviciului Comunicarea documentelor, și Gabriel Plăcintă, din cadrul Serviciului de Informatizare și Tehnologii Digitale. Expoziția va fi deschisă publicului pînă la data de 30 mai 2024, în spațiul de la etajul I al BCU.

La eveniment, în calitate de invitat, va fi prezent dr. Liviu Brătescu, istoric și cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din cadrul Academiei Române – Filiala Iași, care va ține un discurs despre regalitate.

„Sînt expuse aproximativ 100 de mărci poștale din colecția mea personală, pe care le-am adunat pe parcursul a 40 de ani”, a declarat Daniel Bantaș unul dintre cei trei organizatori ai expoziției.

Prin intermediul mărcilor poștale, vor fi evocate secvențe din viața regilor României. Vor fi expuse colecții de emisiuni filatelice care fac referire la Regele Carol I (cum ar fi „Centenarul nașterii Regelui Carol I”, „Trei Regi” și „Fundația Regele Carol I”, realizate de artiști din perioada interbelică precum Ary Murnu și Dimitrie Știubei), mărci poștale dedicate Regelui Ferdinand I (prima emisiune de timbre fiscale românești executate cu heliogravură, tipărite la Fabrica de Timbre București), emisiuni de timbre din timpul Regelui Carol al II-lea (pasionat de filatelie și de numele căruia se leagă prima ediție a Expoziției Filatelice Române – EFIRO), precum și timbre emise în onoarea Regelui Mihai I (printre care se numără „Regele Mihai I – vederi uzuale”, „Pacea, 1947”, „Seceta, 1947”).

Majoritatea mărcilor au fost create de către machetatori români, iar cea mai veche marcă poștală datează din anul 1870. De asemenea, în colecție este și o marcă poștală mai nouă, din Republica Moldova, în memoriam Regele Mihai I, pusă în circulație la data de 5 decembrie 2018.

sursă foto: www.ro.m.wikipedia.org