Duminică, 12 mai, începînd cu ora 18.00, la Sala Unirii din incinta Ateneului Național din Iași, va avea loc prima conferință a proiectului „Conferințe la Ateneu”, intitulată „Noi și ceilalți – națiune, Europa, creștinism”. Invitații vor fi profesorul Adrian Papahagi, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Teodor Baconschi, fost ministru de externe al României.

Temele acestei conferințe vor fi legate de politică: stîngismul și putinismul, internațional-socialismul și național-socialismul, campaniile electorale din ultima perioadă, dar și românii, ca popor. 

„Vom încerca, în dialog meu cu domnul profesor Adrian Papahagi, să declinăm relația dintre identitate și alteritate în istoria românilor. Vom evoca tensiunea fertilă dintre «noi» și «ceilalți» la nivel lingvistic, geografic, cultural, religios, fără a ocoli reflectarea ei în istoriografia recentă. Scopul nostru e mai ales acela de a dovedi că România modernă e produsul apropierii tot mai puternice de Occident, chiar dacă nu tot ce ține de moștenirea noastră orientală trebuie «aruncat peste bord». A fi occidental nu înseamnă a maimuțări servil și provincial o cultură socotită de fapt «străină», ci a participa cu nota noastră proprie la dezvoltarea ei, ca bun al întregii umanități“, a declarat Teodor Baconschi, fostul ministru al Afacerilor Externe al României.

Adrian Papahagi este doctor în studii medievale al Universității Sorbona, profesor la Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și director al Centrului de Istoria Cărții și a Textelor (CODEX). În 2010, în timpul mandatului de ministru al lui Teodor Baconschi, a fost consilier în Ministerul Afacerilor Externe.

Teodor Baconschi este antropolog, autor, diplomat, teolog și politician român. A fost director al Editurii „Anastasia”, redactor-șef în TVR, iar în 1997 a intrat în diplomaţie, fiind ambasador al României la Sfîntul Scaun. A fost, de asemenea, ministru al Afacerilor Externe al României în perioada 23 decembrie 2009 – 23 ianuarie 2012.

Sursă foto: www.ateneuiasi.ro