(ORASUL, 16.00) COIMBRA – UAIC – ACADEMIC/ Iasul devine capitala comunitatii academice din Europa
(CUZANET, Iasi, 8 iunie) – La Universitatea „Al.I.Cuza” din Iasi debuteaza miine, 9 iunie, a.c., intalnirea anuala a Grupului Coimbra, grup ce reuneste 38 de universitati europene de prestigiu.
La eveniment vor participa aproximativ 160 de persoane, reprezentanti ai universitatilor membre a grupului, inalti functionari din cadrul Comisiei Europene si oameni de stiinta de prestigiu mondial. Intalnirea e structurata pe patru sectiuni si vor avea loc mai multe workshop-uri si seminarii, unde se va vorbi, in special, despre colaborarea academica in domeniul cercetarii. „In context european trebuie sa ne pozitionam ca niste invatacei, ucenici. UÂniversitatea e agatata in acest buchet de talie mondiala si e foarte activa. In feÂlul acesta vom putea face cunoscuta coÂmunitatea academica locala si oÂraÂsul. Va fi un moment oportun pentru o mai buna cooperare in cercetare si eÂduÂcatie. Iar in cadrul Comitetului EÂxeÂÂcutiv, vom avea in vedere adresarea unor scrisori catre Comisia EuÂroÂpeaÂna si la European University AÂssoÂciÂaÂtion despre ravagiile crizei mondiale aÂsupra mediului academicâ€, a deÂclaÂrat prof. univ. dr. VaÂsiÂle Isan, rectorul UAIC.
Potrivit reprezentantilor Universitatii „Al.I.Cuza”, unul dintre cele mai importante aspecte discutate va fi elaborarea unei strategii privind mobilitatea studentilor, doctoranzilor si cercetatorilor, in conditiile in care grupul va adopta, la Iasi, si o hotarare in acest sens.Martin Nowak, profesor la Universitatea Harvard (SUA) va primi titlul de Doctor Honorius Causa al universitatii iesene. Fost cercetator la Oxford, Nowak a primit numeroase premii de excelenta in special pentru descoperirile sale in intelegerea geneticii cancerului si a dinamicii bolilor infectioase, aplicand matematica in diferite aspecte ale biologiei.Alte trei personalitati academice care vor conferentia la intalnirea Grupului Coimbra sunt prof. Karol Musiol, rector al Universitatii din Cracovia, Sir Colin Lucas, de la Universitatea Oxford si Peter van der Hijden, din cadrul Comisiei Europene. Tema generala a intalnirii din acest an este „Cercetare si Valori”.
Printre profeÂsorii de renume ii regasim pe: Corina TarÂnita si David Rand de la UÂniÂverÂsiÂtatea Harvard, aflata pe locul 1 in top 200, Alan Clark si Anne Lonsdale, de la UÂniÂverÂsitatea Cambridge, oÂcuÂpind poÂziÂtia a doua in acelasi clasament, NoÂra Mogey de la Universitatea din EÂdinburgh, care se situeaza pe locul 23, Alexandra Braye, Nicole Dorn si Joachim Gerke de la UÂniÂverÂsiÂtaÂtea Heidelberg, de pe pozitia 60. Vor fi prezenti la Iasi si prof. Francisco Gonzales LoÂdeiro, rectorul Universitatii din GraÂÂnada, prof. Frans Zwarts, rectoÂrul Universitatii din Groningen, prof. Giuseppe Zaccaria, rectorul UÂniÂÂversitatii de Studii din Padova. prof. Angiolino Stella, rectorul UÂniÂverÂÂsitatii din Pavia, prof. Jean-Pierre Gesson, rectorul Universitatii din Poitiers, prof. Alar Karis, rectorul Universitatii din Tartu, prof. AÂÂnastasios Manthos, rectorul UÂniÂverÂÂsitatii Aristotel din Thessaloniki. Invitatii vor participa joi, 10 iunie la un concert cu Gheorghe Zamfir, la Casa de Cultura a Studentilor si la o inÂtilnire cu primarul Iasului, GheorÂghe Nichita. Anul trecut Adunarea Generala a Grupului Coimbra a avut loc in perioada 2-5 iunie si s-a desÂfaÂsurat la Geneva.
Grupul Coimbra, fondat in 1985, este o organizatie care cuprinde 38 de universitatii europene din tari precum Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Grecia, Spania, Norvegia, Germania si Marea Britanie.
Universitatea „Al.I.Cuza” a fost primita in grup in anul 2009, fiind singura universitate din Romania membra a organizatiei europene universitare.
Grupul a fost unul din cei mai importanti promotori ai proiectelor Tempus si ai implementarii sistemului de credite ECTS.Potrivit site-ului oficial al organizatiei, obiectivul Coimbra consta in crearea unor legaturi academice si culturale pentru promovarea internationalizarii, colaborarii academice, a excelentei in educatie si cercetare si a serviciilor aduse comunitatii. De asemenea, grupul isi propune sa influenteze politicile europene in domeniul educatiei si sa constituie exemple de buna practica, prin schimburi academice intre membri./ CUZANET
Niciun comentariu