În perioada 13.12.2023 -10.03.2024, în cadrul proiectului „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, instituția va prezenta publicului un exemplar al Constituției din 1923, care reprezintă una dintre piesele de valoare excepțională din patrimoniul său juridic. Obiectul va fi expus pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la promulgarea Constituției României Mari.
Acest document rar păstrează semnăturile olografe ale unor importante personalități din epocă, printre care și pe cea a prim-ministrului Ion I. C. Brătianu. Acestora li se adaugă semnăturile aplicate de Episcopul Iustinian Teculescu (președinte al Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia, care a votat la 1 decembrie 1918 Unirea cu România), Patriarhul Miron Cristea și raportorul Camerei Deputaților N. D. Chirculescu.
„Motivele pentru care am ales prezentarea acestei piese excepționale din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei se datorează împlinii a 100 de ani de cînd în România Întregită, sub domnia Regelui Ferdinand I, organizată ca democrație politică sub conducerea Partidului Liberal, s-a reușit punerea bazelor legislative pentru o țară modernă. Regele Ferdinand I a sancționat și a promulgat noua Constituție pe 28 martie, iar a doua zi a fost publicată în Monitorul Oficial”, a declarat Vasilica Mîrza, muzeograf la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.
Constituția a fost adoptată de Adunarea Deputaților și de Senat, întrunite ca Adunări Constituționale în Parlamentul de la București, în ședințele din 26 și 27 martie 1923. Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la promulgarea Constituției României Mari, document politico-juridic a cărui apariție a reprezentat un moment de referință în evoluția noastră națională.
Sursă foto: www.ro.wikipedia.org
Niciun comentariu