Duminică, 10 decembrie, la ora 16.00, în sala „Magnum” a Hotelului Internațional, a avut loc Gala pentru Demnitate, aflată la a II-a ediție, eveniment care onorează eforturile și rezultatele profesioniștilor care luptă pentru demnitatea persoanelor cu dizabilități.
Deschiderea evenimentului a fost marcată de discursul unor personalități din mediul academic ieșean, precum prof. univ. dr. Ștefan Boncu, prof. univ. dr. Nicoleta Popa și prof. univ. dr. Alois Gherguț, dar și conf. univ. dr. Andrea Hathazi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. De asemenea, la eveniment au mai participat atît reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Iași, Gabriela Raus, cît și reprezentantul Centrului de Resurse și Asistență Educațională din Iași, Anca Hardulea.
Mai departe, a urmat discursul Alexandrei Maftei, președinta Asociației „Moral Compass”: „Ca părinți, ca profesori și ca practicieni avem mereu în vedere construirea identității celor pe care îi ghidăm întru demnitate, respect și responsabilitate, valori centrate în contextul eticii și responsabilității pe care le avem atît ca profesori, cît și ca părinți.”
A doua parte a Galei s-a desfășurat în jurul decernării premiilor „Ambasadori pentru Demnitate”: Cristina Lemni a fost premiată la categoria „Profesor Psihopedagog”, Nicoleta Brîndușa Fălticenu la categoria „Logoped”; Paraschiva Ungureanu la categoria „Profesor de Sprijin”, Ancuța Melinte la categoria „Consilier Școlar” și Sînziana Burcea la categoria „Terapeut”.
În continuare, publicul, format din aproximativ 400 de persoane, a asistat la un recital de flaut, pian și violoncel, dar și la spectacolul „Miracolul”, ambele susținute de copii cu nevoi speciale, ca urmare a orelor de terapie, dintre care unele fiind terapia prin muzică și terapia prin teatru.
Tot în cadrul galei, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a lansat primele trei volume din recent înființata serie „Junior” a colecției Științele Educației. Cele trei volume – Putea fi o zi ca oricare alta (dar nu a fost!) (dedicată copiilor cu dizabilități locomotorii), Cuvinte-rostogol (dedicată copiilor cu dificultăți de pronunție) și Fetița cu inimă-curcubeu (dedicată copiilor cu Sindromul Down).
„Anul trecut, după gală, am avut curajul de a merge la directorul editurii pentru a-i povesti despre ideea noastră. Discuția a fost interesantă, pentru că Editura Universității nu a mai avut niciodată o astfel de colecție”, a declarat Alexandra Maftei, cadru didactic la catedra de Psihopedagogie Specială a UAIC și președintele asociației.
Gala pentru Demnitate s-a încheiat printr-o licitație caritabilă, iar fondurile strînse vor fi direcţionate către proiectele „1.000 de ore de terapie pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi” şi „Bine Călător”, ce se vor desfăşura sub egida „Moral Compass” în anul ce urmează.
Sursă foto: www.facebook.com
Niciun comentariu