Luni, 27 noiembrie, de la ora 17:00, la Institutul Francez din Iași va avea loc lansarea volumului Colecția Mihnea Berindei. Inventar arhivistic, Supliment (2022) al „Archiva Moldaviae”, întocmit de Cătălin Botoşineanu, dar și dezbaterea cu tema „Moștenirea unui om bun: Mihnea Berindei”. Manifestarea este organizată de Societatea de Studii Istorice din România, Arhivele Naționale – Iași, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, Centrul de Istorie a Secolului XX din cadrul Facultății de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și de către Institutul Francez.

Volumul este format din inventarul propriu-zis, cu descrierea celor 1.331 de dosare care formează colecția Berindei, ce curpinde documente din anii 1909-2017, cu o selecție formată din 104 piese documentare, care ilustrează, pe de o parte, personalitatea lui Mihnea Berindei, iar pe de alta acțiunile în care a fost implicat, dar și colecția propriu-zisă. Vor avea intervenţii apropiaţi și prieteni ai lui Mihnea Berindei, intelectuali publici și universitari preocupați de ceea ce s-a întîmplat în istoria recentă, precum Catherine Berindei, Cătălin Botoșineanu, Mihai Chiper, Alexandru Călinescu, Florin Cîntic, Armand Goșu, Florea Ioncioaia, Lucian Leuștean, Vincent Henry şi Dorin Dobrincu.

„Volumul este un inventar al colecției arhivistice constituite de Mihnea Berindei de-a lungul anilor 1970-2016. L-am convins pe Mihnea Berindei – eram prieteni în sensul tare al termenului – să doneze această colecție Arhivelor Naționale din Iași în 2013, unde a și ajuns o primă tranșă în același an. După dispariția lui Mihnea, în 2016, doamna Catherine Berindei, soția sa, a fost de acord să doneze toată arhiva, pe care în 2017 am adus-o la Iași împreună cu Armand Goșu. Precizez că tot în 2017 am adus la Iași cea mai mare parte a bibliotecii lui Mihnea Berindei, care a devenit o colecție individualizată la Institutul de Istorie «A. D. Xenopol»”, a declarat istoricul Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași.

Mihnea Berindei s-a născut la București, la 22 martie 1948, și s-a stins la Veneția, la 19 iunie 2016. A reușit să plece din România comunistă în 1970 și s-a stabilit la Paris.

A fost unul dintre cei mai buni specialiști în istoria Imperiului Otoman.  Între 1971-1991, a fost cercetător la Școala de Înalte Studii de Științe Sociale din Paris, iar din 1991 – angajatul Institutului de Științe Sociale și Politice al Centrului Național de Cercetări Științifice din Franța. În perioada 1972-1991, a ocupat diverse poziții de cercetător la Centrul de Studii privind URSS, Europa de Est și Spațiul Turc al Școlii de Înalte Studii de Științe Sociale.

În exil, a fost implicat activ în mișcarea de rezistență românească împotriva regimului comunist. După 1989, Mihnea Berindei s-a implicat în crearea Grupului pentru Dialog Social, iar în anii 2000 a participat la restituirea pentru istorici a arhivelor Partidului Comunist din România.

Sursă foto: www.revista22.ro