(ORASUL, 14:30) „INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE” – ZIUA INTERNATIONALA – HIPERTENSIUNE/ Ziua Internationala a Hipertensiunii Arteriale e celebrata la Iasi printr-o campanie de informare
(CUZANET,
Iasi, 18 mai) Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iasi, in colaborare cu Compania farmaceutica Sanofi-Aventis au organizat o campanie de informare asupra afectiunilor renale provocate de hipertensiunea arteriala. Aceasta campanie se desfasoara cu pretextul Zilei Internationale a  Hipertensiunii, ea desfasurandu-se pe durata unei intregi saptamani, intre 17 si 21 mai.

Hipertensiune – un „ucigas silentios”
„Desfasuram aceste evenimente cu scopul de a sensibiliza lumea asupra acestui <<ucigas silentios>>, care este hipertensiunea arteriala. La ora actuala un miliard de persoane sunt hipertensive in lume, si statisticile ne spun ca peste doua decenii vor fi un miliard si jumatate. Spun <<ucigas silentios>> pentru ca o mare parte din evolutia acestei boli se desfasoara fara ca individul sa stie ca are o sufenrinta care poate da complicatii majore, cu risc vital”, a precizat prof. dr. Catalina Arsenescu Georgescu, sefa clinicii de Cardiologie Medicala a Institutului de Boli Cardiovasculare.
Aceasta a subliniat faptul ca in Romania 5 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune, o cincime dintre ele fiind localizate in zona Moldovei. Dintre bolnavii de hipertensiune, 20% sufera si de diabet, iar dintre aceastia un sfert ajung sa sufere si de disfunctii renale. „S-au facut studii si in Romania, patru din 10 persoane sufera de hipertensiune. Doua dintre cele patru nici macar nu stiau ca au hipertensiune. Este o boala ignorata, subapreciata subtratat si din pacate si incorect tratata. Elementul de gravitate suplimentar este asocierea cu alti factori de risc ca diabetul zaharat sau obezitate. Dorinta noastra este ca populatia sa fie sensibilizata cu privire la gravitatea acestui fenomen, pentru ca depistarea acestei boli sa se faca cat mai precoce, in vederea institutirii unui tratament”, a adaugat prof. Dr. Catalina Arsenescu Georgescu.  A fost subliniat si aspectul grav al cresterii numarului de cazuri de hipertensiune arteriala in cazul copiilor, din cauza factorilor ereditari, a unor anomalii cardiovasculare, a factorilor genetici, sau a adoptarii stilului de viata american – a alimentatiei de tip fast-food.

 

Analize pentru depistarea din timp a afectiunilor rezultate din hipertensiune arteriala
In cadrul acestei campanii medicii in regim de urgenta dar si medicii de familie, parteneri ai campaniei vor realiza actiuni de screening, masuratori ale tensiunii arteriale si determinari ale microalbuminuriei(test ce evalueaza afecatea rinichilor) la o serie de persoane hipertensive. „Deoarece persoanele cu hipertensiune arteriala prezinta un risc mult mai ridicat de a dezvolta afectiuni renale este important sa beneficieze de analize medicale de evaluare a functiei rinichiului, cum este testul de microalbuminurie. Efectuat din timp, acest test ajuta pacientii si medicii in ajustarea solutiilor de tratament pentru a preveni afectarea renala”, a precizat dr. Ovidiu Saltas-Dabija, director medical Sanofi- Aventis, intr-un comunicat de presa landat cu ocazia acestui eveniment.
Campania organizata de compania farmaceutica Sanofi-Aventis, in parteneriat cu Socientatea Romana de Nefrologie si Grupul de Lucru pentru Hipertensiuni Arteriala al Societatii Romane de Cardiologie  se desfasoara in perioada 17-21 mai a.c, in 11 orase la nivelul tarii: Bucuresti, Cluj, Constanta, Iasi, Oradea, Ploiesti, Targu- Jiu, Targu Muresc si Timisoara. / Gianina Petruca