(ORASUL, 16:00) DSP – ZIUA MONDIALA – HIPERTENSIUNE/ Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale e sarbatorita la Iasi prin diverse activitati de informare
(CUZANET, Iasi, 17 mai) Cu ocazia zilei Mondiale de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale, Directia de Sanatate Publica, prin Compartimentul Programe Boli Netransmisibile si Promovarea Sanatatii va desfasura in perioada 17.05. – 17.06.2010 la nivelul judetului o serie de activitati de informare-educare-comunicare in uniati de invatamant,cabinete medicale scolare, ale medicilor de familie si in comunitate unde se va organiza un punct de masurare gratuita a tensiunii arteriale, greutatii si determinarea CO la persoanele fumatoare. „In plus, vor avea loc discutii interactive, distribuirea de materiale informativ educative, pliante, ghiduri practice de management al riscului înalt de boala hipertensiva”, a declarat intr-un comunicat de presa, Masius Voicescu, purtatorul de cuvant al DSP Iasi. 17 mai este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale. Campania de celebrare la nivel mondial din acest an isi propune promovarea sanatatii cardiovasculare sub deviza „O greutate normala – o tensiune normala”. Astfel, Institutul National de Sanatate Publica Bucuresti, cu suportul tehnic al Centrului Regional de Sanatate Publica Cluj, lanseaza campania nationala, avand sloganul: „Sanatatea inimii este in mainile tale”.
Aceeasi inima pentru toata lumea
Campania se adreseză atat copiilor cat si adultilor iar scopul ei este prevenirea HTA, constientizarea populatiei despre riscurile HTA cat si incurajarea practicarii metodelor de diagnosticare precoce. In acelasi comunicat de presa, reprezentatii DSP Iasi spun ca: „Primul studiu epidemiologic national, avand ca scop evaluarea prevalentei HTA si a factorilor de risc cardiovasculari, la populatia adulta din Romania s-a derulat in anul 2005, este studiul SEPHAR (study for evaluation of prevalence of hipertension and cardiovascular risc in an adult population in Romania). Conform acestuia frecventa subiectilor cu HTA a fost de 40% dintre care 51% barbati si 49% femei. De asemenea, primul studiu privind factorii de risc cardiovascular la populatia adulta a Romaniei a fost realizat si coordonat de Prof. Dr. Mircea Cinteza, Coordonatorul Stiintific al studiului CARDIO-ZONE. Studiul CARDIO-ZONE a demonstrat faptul ca peste 30% din populatia Romaniei are colesterolemia ridicata. Acest procent se inregistreaza atat in zonele urbane cat si in cele rurale”. Pe primul loc in ceea ce priveste hipercolesterolemia, cu un procent de 46,1% se situeaza bucurestenii, urmati de locuitorii Munteniei si Banatului cu 38,3%, respectiv 32,6%.
Cei mai zdraveni sunt oltenii
Pe de alta parte, cei mai sanatosi din acest punct de vedere sunt oltenii cu un procent de 24,5%. Studiile arata ca 42,6% dintre persoanele cu varsta de peste 70 de ani au colesterolemia ridicata, in timp ce majoritatea oamenilor sub 40 de ani, in procent de 86,2%, au nivelul colesterolului in limite normale. In cazul rezultatelor privind nivelul glicemiei, acesta este mult mai ridicat la femei si la persoane varstnice decat la barbati. Populatia din mediul rural compartiv cu cea din urban, are glicemia mai mare, raportul fiind de 23,2% fata de 17,4%. Cel mai ingrijorator este insa faptul ca 33,5% din populaţia Munteniei a fost diagnosticată cu hiperglicemie, urmata de cei din Bucureşti, cu 23,3% si de Oltenia cu 19,6%. Dar, cel mai scazut nivel se inregistreaza in Transilvania si Moldova, aproximativ 13%. In ceea ce priveste obezitatea, rezultatele studiului arata ca peste un sfert, atat din populatia urbana, cat si din cea rurala, sufera de aceasta afectiune. La nivelul intregii tari, 39,1% sunt pacienti cunoscuti hipertensivi.
Un popor de hipertensivi
Hipertensiunea reprezinta o problema in special pentru locuitorii din zona rurala, unde 42,7% dintre persoane sufera de aceasta afectiune. Nici cei din mediul urban nu au o situatie mai buna, hipertensivii reprezentand un procent de 37,9%. Cei mai multi dintre hipertensivi locuiesc in Bucuresti si Banat. In tara noastra, rata mortalitatii cauzata de afectiuni cardiovasculare este de 61% din numarul total al deceselor, fata de 37% in Uniunea Europeana si 53% in statele care au aderat recent la UE. Rata mortalitatii inregistrata in Romania, prin bolile de inima este cea mai mare din Europa. „Din o suta de oameni care mor, 62 sunt bolnavi de inima, iar hipertensiunea are rolul cel mai important in producerea mortalitatii”, a declarat profesor doctor Eduard Apetrei, presedintele grupului de lucru pentru studiul hipertensiunii arteriale al Societatii Romane de Cardiologie. Din aceasta cauza, Societatea Romana de Cardiologie a initiat o campanie pentru prevenirea problemelor cauzate de hipertensiunea arteriala denumită “Masoara Pentru a Controla”. Pana acum ,se estimeaza ca in Romania sunt 5-7 milioane de oameni care sufera de hipertensiune. Cauzele acestei boli sunt modul de viata stresant, sedentarismul, consumul ridicar de sare, alcoole, varsta dar si ereditatea./ Alexandra Sandru
Niciun comentariu