Istoricii Alexandru Zub și Ștefan Lemny, precum și profesorul Mircea Dumitru vor dialoga cu eseistul Sorin Antohi în cadrul programului „Idei în Agora”, care se va desfășura vineri, 10 noiembrie, în intervalul orar 14.00-17.00, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” din Iași. Întîlnirea este organizată printr-un parteneriat între muzeul ieșean și Muzeul Municipiului București și are ca temă „Cantemir, homo viator. Din tenebre, spre Lumini”.

Dialogul își propune să aducă în fața privitorilor perspective diverse despre cine a fost Dimitrie Cantemir și aportul său la viața din zilele noastre. Invitații, care provin din medii diferite, dar au în comun istoria, vor explica rolul ideologiei și al religiei în viață cotidiană.

„La 350 de ani de la naștere, Dimitrie Cantemir rămîne un subiect esențial. Plasarea lui pe harta mentală a (pre)modernității, de la geografia propriu-zisă și geopolitică la geografia simbolică și istoria conceptuală, de la știință și teologie la literatură și muzică. În numeroase țări, discuția despre Cantemir și moștenirea sa (vast proiect lansat de Antioh Cantemir) este în evoluție, ca și mitologia, clișeele culturii populare și automatismele culturii înalte”, a declarat Sorin Antohi.

„Idei în Agora” este un program dedicat analizei spiritului public. A fost inițiat în 2017 de Sorin Antohi și este susținut de istoricul Adrian Majuru, directorul Muzeul Municipiului București. Întîlnirile au formate diferite și propun un dialog între curente, mișcări, personalități, viziuni despre lume, teorii, ideologii. Programul a început pe 21 iunie 2017 și pînă în prezent cuprinde 84 de evenimente și trei reuniuni conexe, la care au participat 109 invitați  din 17 țări din întreaga lume.

Alexandru Zub este unul din cei mai mari istorici români din toate timpurile, cu o vastă operă centrată pe istoria istoriografiei, istoria ideilor, istoria culturii. Este, de asemenea, membru al Academiei Române.

Ștefan Lemny este istoric al ideilor și culturii specializat în secolul XVIII și istoric al istoriografiei. Între altele, a scris lucrări de referință despre Cantemirești. Din 1990 trăiește în Franța, unde a condus colecțiile de istorie est-central europeană de la Bibliothèque Nationale de France.

Mircea Dumitru este profesor la Facultatea de Filozofie a Universității din București, vicepreședinte al Academiei Române, membru în Academia Europaea .

Sorin Antohi este istoric al ideilor, eseist, traducător, membru în Academia Europaea.

Sursă foto: www.planiada.ro