În perioada 9 – 11 noiembrie, la Iași se va desfășura cea de-a șasea ediție a Conferinței Internaționale Interdisciplinare intitulată „C.S. Lewis – The Re-Enchanted Academic”. Evenimentul este organizat în cadrul Catedrei de Limba și Literatura Engleză de la Departamentul de Limbi Străine a Facultății de Litere din Iași, în colaborare cu Centrul Linguaculture, Fundația Agora Christi, Institutul de Filologie „Alexandru Philippide” și Academia Română, filiala Iași, Universitatea din București și Societatea internațională George MacDonald. Conferința va fi deschisă joi, 9 noiembrie, începînd cu ora 14.30, în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Subiectul conferinței din acest an face trimitere la îndemnul profesorului britanic C. S. Lewis către contemporanii săi, dar și către noi, de a nu lăsa în urmă, sub fascinația noilor tehnologii și ideologii, valorile trecutului. Vor fi prezenți 35 de cercetători din 12 țări, specializați în domenii precum istoria literaturii, critica literară, studiile culturale, teologia, filosofia, dreptul, istoria ideilor, psihologia și științele educației.
„Conferințele noastre își propun să-l facă pe C.S. Lewis cunoscut publicului din România, în condițiile în care, la primele ediții, el era un autor mai puțin citit. Ediția actuală pune în lumină alte fațete ale scriitorului britanic, anume aceea de profesor, de mentor și de educator. Astfel, vor fi discutate atît activitatea sa la catedră, cît și valorile care, consideră el, trebuie sa infuzeze lumea academică, la care creatorii de cunoaștere din universități trebuie să aspire și să adere pentru a da operei și activității lor perenitate și sens”, a declarat conf. univ. dr. Teodora Ghivirigă, de la Catedra de Limba și Literatura Engleză a Facultății de Litere.
Ediția 2023 marchează și aniversarea a zece ani de la prima manifestare din cadrul acestei serii – „The Romantic Rationalist: Life, Joy & Imagination in the Work of C.S. Lewis”, Iași, 2013.
C.S. Lewis (1898 – 1963) a fost profesor de istorie a literaturii, eseist, autor de literatură pentru copii, dar și apologet creștin, foarte cunoscut în mediul cultural britanic și american. Una dintre celebrele sale lucrări este Cronicile din Narnia.
Sursă foto: www.narniaweb.com
Niciun comentariu