Vineri, 24 martie, a avut loc o seară etnologică organizată de Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Academia Română Filiala Iași și Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), cu ocazia lansării volumului Portul din Moldova, semnat de Ion H. Ciubotaru și Silvia Ciubotaru.
Evenimentul a început cu momentul festiv dedicat profesorului universitar Ion H. Ciubotaru, care a devenit membru de onoare al Academiei Române în februarie 2022.
Moderatorul, Victor Munteanu, șeful Muzeului Etnografic, a introdus audiența în contextul serii. A vorbit apoi șefa Departamentului de Etnologie din cadrul Institutului de Filologie Română „Al. Philippide” al Academiei Române, filiala Iași, dr. Ioana Repciuc, care a menționat că motivația pentru care Ion H. Ciubotaru merită această distincție s-a produs în urmă cu peste 50 de ani. „Cunoscînd activitatea domniei sale, aș spune că domnul profesor ar fi putut să primească această distincție fie doar pentru faptul că a întemeiat Arhiva de Folclor a Moldovei și a Bucovinei”, a subliniat aceasta.
Prof. univ. dr. Bogdan Crețu, de la Facultatea de Litere a UAIC, a continuat seria de discursuri cu un detaliu retrospectiv referitor la perioada în care a fost coleg de catedră cu profesorul Ion H. Ciubotaru, completînd că a învățat foarte mult din cărțile academicianului. Acesta a mai menționat grija profesorului Ciubotaru de a credita persoanele cu care intra în contact în documentările sale. „M-am uitat cu atenție în toate cărțile pe care le-a publicat și am observat un lucru care mi-a plăcut foarte mult. În toate cărțile, întotdeauna îi aduce în prim-plan pe oamenii cu care a colaborat”.
În continuare a luat cuvîntul Excelența Sa Episcopul Petru Gherghel, cu care prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru a colaborat mai bine de 40 de ani în documentarea sa despre catolicii din Moldova. Sfinția sa a vorbit despre cooperarea celor doi de-a lungul anilor. „De cînd l-am întîlnit, am admirat un cercetător foarte angajat, foarte dăruit, foarte respectuos”.
A urmat apoi lansarea volumului Portul popular din Moldova. Prof. univ. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC, a precizat că „este foarte interesantă relația profesorului Ciubotaru cu discipolii săi”, vorbind despre carisma și generozitatea de a împărtăși cu ceilalți și de a-i ajuta să ajungă mai departe.
„Nu a putut fi scrisă de altcineva”, a adăugat dr. Ioana Repciuc. Aceasta a rezumat conținutul cărții, vorbind despre temele abordate în volumul ce va apărea în librării în luna aprilie. În volum este dezbătută problematica iei, autorii argumentînd că în zona Moldovei termenul de „cămașă” era mai uzual, datînd chiar din secolul al XVI-lea. Cei doi autori au descoperit, prin cercetarea lor, că „vedetele portului moldovenesc” sînt „acoperitoarele capului”, dar și alte piese vestimentare, precum pieptarele și cămeșile cu mîneci duble.
În final, moderatorul evenimentului, Victor Munteanu, a lansat invitația publicului de a interveni în discuție, iar din sală au aduse reverențe profesorului atît foști studenți, cît și de la colegi de breaslă.
Ion H. Ciubotaru este un istoric literar, născut în județul Botoșani. Și-a dedicat viața etnologiei românești, fiind autorul unor volume precum Catolicii din Moldova, Ouăle de Paști la Români, Folclor din Bistrița-Năsăud. În 2004 a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, acordat de Președintele României.
Sursă foto: www.facebook.com
Niciun comentariu