Joi, 23 martie, de la ora 14.00, Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice organizează, în sala „Ferdinand” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, proiecția filmului „Gesturi de rezistență”. Vizionarea va fi urmată de o discuție, prin videoconferință, cu regizoarea Olga Ștefan. Evenimentul va fi moderat de lect. univ. dr. Ovidiu Gherasim-Proca.
Documentarul cuprinde mărturii de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitorii Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia: Rezistența armată, Rezistența civilă/politică, Rezistența prin artă, Rezistența prin solidaritate. Pe lîngă acestea, vor fi prezentate imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cît și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă.
„În felul acesta filmul îndeplinește, în primul rînd, un rol comemorativ-restitutiv, scoțînd în evidență rolul rezistenței antifasciste în crearea ordinii politice postbelice. În al doilea rînd, în condițiile în care concepțiile și atitudinile inspirate de fascism nu au dispărut, după cum nu a dispărut nici amenințarea războaielor catastrofale, care le catalizează, vizionarea unor astfel de mărturii reprezintă o foarte bună ocazie de a reflecta la felul în care funcționează sistemele politice europene astăzi și la felul în care pot eșua să susțină principiile pe care le afirmă”, a declarat lect. univ. dr. Ovidiu Gherasim-Proca.
Filmul „Gesturi de rezistență” a fost realizat în cadrul proiectului „The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”, co-finațat de Uniunea Europeană în cadrul programului „Europa pentru cetățeni” – Memorie istorică Europeană 2018”.
Olga Ștefan este regizoare, curatoare și jurnalistă. A publicat în mai multe reviste internaționale, precum „Art in America”, „ArtForum”, „Frieze”, „Flash Art”. A înființat „The Future of Memory” în 2016, o platformă transnaţională şi interdisciplinară dedicată memoriei Holocaustului, incluzînd evenimente şi expoziţii organizate în oraşe unde au avut loc pogromuri sau deportări.
Sursă foto: www.7est.ro
Niciun comentariu