În Aula Academiei Române, filiala Iași, va avea loc vineri, 18 noiembrie, de la ora 11.00, conferința „Personalitatea Acad. Liviu Ionesi și rolul acestuia în dezvoltarea geologiei românești”. Evenimentul este organizat de Academia Română – Filiala Iași în parteneriat cu Societatea pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina și face parte din seria de manifestări ce marchează împlinirea a 150 de ani de la înființarea Colegiului Național „Eudoxiu Hrumuzachi” din Rădăuți, județul Suceava.
Participanții la discuția despre academicianul Liviu Ionesi și cercetările făcute de acesta vor fi Mihail Voicu, membru corespondent al Academiei Române – Filiala Iași, prof. univ. dr. Ovidiu Gabriel Iancu, cadru didactic al Facultății de Geografie și Geologie din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) și președinte al Senatului UAIC, prof. univ. dr. Doru-Toader Juravle, fost director al Departamentului de Geografie din cadrul Facultății de Geografie și Geologie, conf. univ. dr. Liviu Popescu, de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și președinte al Senatului Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și conf. univ. dr. Viorel Ionesi, de la Facultatea de Geografie și Geologie din Iași.
„Evenimentul vizează omagierea personalității acad. Liviu Ionesi, originar din Frătăuții Vechi, județul Suceava, absolvent al Liceului «Eudoxiu Hurmuzachi» din Rădăuți în anul 1944, profesor universitar în cadrul Facultății de Geografie și Geologie din Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, membru al Academiei Române. Se vor susține prezentări și vor fi intervenții legate de personalitatea și activitatea academicianului” a declarat prof. dr. Liviu Maha, președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina și cadru didactic la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la UAIC.
Liviu Ionesi a fost un geolog român, care a contribuit la cunoașterea aprofundată a istoriei științelor geologice din România.
Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina a organizat o serie de manifestări dedicate unor personalități care au absolvit acest liceu sau acelor cadre didactice care au avut o contribuție deosebită la dezvoltarea acestuia. Aceste evenimente au constat în conferințe vizînd omagierea unor astfel de personalități la Suceava, Rădăuți, Sucevița, Bilca, Vicovu de Sus, Voitinel, locul de desfășurare fiind ales în funcție de relevanța acestuia pentru personalitatea evocată.
Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina funcționează în zona de nord-est a țării de 160 de ani și are peste 25 de filiale.
Sursă foto: www.acadiasi.org
Niciun comentariu