Miercuri, 16 noiembrie, în Sala Senat a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a avut loc dezbaterea organizată de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România adresată studenților Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice (FSSP), cu tema „Parlamentul European în dialog cu studenții”. Europarlamentarii invitați la acest eveniment au fost Victor Negrescu, membru al Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Marian-Jean Marinescu, membru al Grupul Partidului Popular European, Ramona Strugariu, membră a Grupului Renew Europe și Răzvan Szabo, membru al Biroului de Legătură al Parlamentului European în România. La discuţii au participat prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu, decanul FSSP, şi asist. univ. dr. Lucian Bălănuță, de la Specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării a Facultății de Litere de la UAIC, jurnalist la Radio Iași, în prezența unui public numeros. Dezbaterea a fost moderată de Toni Hrițac, redactor-șef al „Ziarului de Iași”.
Evenimentul a fost structurat în trei etape. În prima parte, fiecare invitat a abordat problematica dezinformării și a știrilor false în manieră personală. „Sala care se dovedește neîncăpătoare e o bucurie”, a remarcat prof. univ. dr. Conțiu Tiberiu Șoitu. Acesta a punctat că dezinformarea din mediul online este una voită, iar persoanele în cauză doresc să provoace o schimbare de comportament intenționată. Într-o intervenție pe ZOOM, europarlamentarul Victor Negrescu a povestit că el însuși a fost victima dezinformării, la începutul carierei, cînd s-a scris despre „un frate care nu este al meu și un bunic care nu este al meu”. Acesta a vorbit despre existența unui act normativ, în Parlamentul European, ce urmează să îmbunătățească independența media la nivel european și să combată dezinformarea. Tot într-o intervenție pe ZOOM, Marian-Jean Marinescu și Ramona Strugariu au subliniat importanța educației în lupta cu informațiile false. „O societate mai educată este mai rezilientă”, a punctat Ramona Strugariu.
Asist. univ. dr. Lucian Bălănuță a împărtășit un citat dintr-o carte pe care a și recomandat-o, The Loudest Voice in the Room, de Gabriel Sherman, reprezentativă pentru problema adusă în discuție: „People are lazy. With TV, you just sit, watch, and listen. The thinking is done for you. (Oamenii sînt leneși. Cu apariția televizorului, doar stai, privești și asculți. Gîndirea este făcută în locul tău. – n.r.)” și a vorbit și despre rolul presei ca portavoce, oferind exemple de urmat din jurnalismul românesc.
A doua etapă a întîlnirii a constat într-o sesiune de întrebări și răspunsuri. Întrebat de către un student de la Specializarea Asistență Socială a FSSP despre importanța și bugetul alocat Educației în România, Marian-Jean Marinescu a declarat că sistemul de educație este pentru elevi și studenți și nu pentru profesori, iar acesta trebuie să fie realizat în conformitate cu nevoile beneficiarului. La aceeași întrebare, Ramona Strugariu a precizat că nu sînt neapărat probleme privind educația, cît sînt probleme de mobilizare. Mai apoi a vorbit despre parteneriatul Media Literacy, ce presupune alfabetizare media și adoptarea gîndirii critice în privința știrilor, Iașul fiind un pilon al acestui proiect. Un alt student, de la Sociologie, a dorit să afle despre rolul sistemelor de securitate cibernetică în combaterea dezinformării. Deși nu există încă asemenea sisteme în țara noastră, există reguli pe care companiile trebuie să le respecte legate de protejarea utilizatorilor săi de informarea eronată. Securitatea cibernetică protejează „zone ce trebuiesc protejate”, iar mass-media și telefoanele noastre mobile nu trebuiesc protejate, a evidențiat Marian-Jean Marinescu; aceste sisteme nu pot proteja ceea ce oamenii scriu cu bună știință.
O absolventă a specializării Relații Internaționale a provocat publicul: „Adresați toate întrebările pe care rudele vi le pun și nu știți să le răspundeți”, invitînd astfel studenții din sală să lămurească alte curiozități. Una dintre acestea a fost legată de blocarea canalelor ruse și despre cum sursele laterale pot, la rîndul lor, să dezinformeze. Lucian Bălănuță a explicat politicile opuse ale Federației Ruse și Uniunii Europene, totalitarism versus democrație, interzicerea presei libere versus criticarea anumitor tendințe de către presă, detaliind cum preferă mai degrabă combaterea știrilor false decît închiderea publicațiilor online.
Dezbaterea s-a încheiat cu prezentarea făcută de Răzvan Szabo, de la Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, a proiectelor la care tinerii pot participa, pot obține noi perspective și ulterioare slujbe, în contextul faptului că 2022 este Anul European al Tineretului. El a oferit informații despre proiecte precum Portalul European al Tineretului, dar și mobilități ERASMUS+.
Niciun comentariu