În perioada 21-22 octombrie, Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Iași (OAR Iași) și Uniunea Arhitecților din România, în parteneriat cu filialele OAR Bacău-Neamț, OAR Nord-Est și Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, organizează Festivalul MUST de Arhitectură 2022. Evenimentul se va desfășura în incinta Palatului Culturii din Iași și la Muzeul Mitropolitan Iași.
Festivalul va începe vineri, 21 octombrie, cu o dezbatere privind proiectul-expoziție „Evoluția Curții Domnești de la Iași”. Programul activităților pregătite de organizatori cuprinde și un vernisaj al OAR Constanța, festivitatea de premiere a concursului „Arhitect în Comun(itate)” și evenimentul „arhitecTURA DE NOAPTE”, prima ediție a Nopții Albe a Birourilor de Arhitectură din Iași, dedicată studenților, pasionaților de arhitectură și membrilor comunității locale, care vor putea vizita birourile de arhitectură înscrise în proiect.
„Tema acestei ediții este «Ce mai fac arhitecții în afară de arhitectură». Ne-am propus să vedem ce au în comun invitații, pe lîngă faptul că practică arhitectura sau au un background în acest domeniu. Pornim de la faptul că toți folosesc arhitectura ca suport pentru a-și exprima creativitatea în moduri și medii diverse, dar, cel mai important, adună în jurul lor oameni pasionați, ce definesc frumos comunitatea creativă din care toți facem parte. Printre evenimentele pregătite anul acesta sînt mese rotunde, conferințe, expoziții, tururi ghidate, vizită la mănăstiri și workshop-uri”, a declarat Alina Bulgaru, secretară în cadrul OAR Iași.
Cîțiva dintre invitații care vor participa la această ediție a festivalului sînt Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor Filiala Iași, prof. univ. dr. arh. Cristina Olga Gociman, profesor afiliat la Școala Doctorală de Arhitectură a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, asist. univ. dr. arh. Tiberiu Teodor-Stanciu, profesor la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași și prof. univ. dr. Laurenţiu Rădvan, prodecanul Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
MUST-ul de Arhitectură 2022 se va încheia pe 22 octombrie, cu cîteva prezentări dedicate inteligenței artificiale, fotografiei și picturii în arhitectură, lansarea volumului Alfred Popper, 1874-1946: (re)descoperirea unui arhitect, semnat de Monica Croitoru-Tonciu, un vernisaj consacrat arhitecturii în proza românească și un concert de tip „jam-session”, susținut de Centrul Cultural Subcarpați.
Prima ediție a Festivalului MUST de Arhitectură a avut loc în 2015. De-a lungul anilor, acesta a devenit unul dintre principalele evenimente de profil din Moldova.
Niciun comentariu