În perioada 10-12 decembrie se desfășoară, la Iași, Zilele Teatrului pentru copii și tineret „Luceafărul”, instituție care împlinește anul acesta 70 de ani de activitate artistică neîntreruptă. Timp de trei zile, publicul de toate vîrstele va avea acces la evenimentele incluse în program: reprezentații live, on-line, expoziții, dezbateri, lansare de carte, întîlniri cu publicul și cu specialiști în teatrologie.
Manifestarea începe vineri, 10 decembrie, de la ora 10.00, cu spectacolul „Peștișorul de aur”, primul spectacol înscris pe afișul Teatrului de Păpuși de Stat, cum se numea la înființare. Spectacolul fondator „Peștișorul de aur” (1950) a fost regizat de Iulia și Iosif Ligeti, iar versiunea actuală este realizată de regizorul Constantin Brehnescu, care lucrează în arta animației la Teatrul „Luceafărul” din anul 1953.
De la ora 18.00, spectatorii vor putea urmări spectacolul „Hikikomori”, urmat, la ora 19.00, de dezbaterea „Fenomenul Hikikomori – dependența de mediul virtual”, moderată de Oltița Cîntec (teatrolog) și Richard Constantinescu (doctor și autor). Tot la ora 19.00, pe pagina de Facebook a instituției va putea fi urmărită online reprezentația „Prințul Fericit”.
„Urmărim, prin acest program, să arătăm care au fost tendințele artistice ale ultimilor ani, ale ultimelor decade la Teatrul «Luceafărul» din Iași – diversitatea estetică, spectacole care se adresează unor categorii de public foarte variate. Sîntem un teatru pentru copii și tineret, ceea ce înseamnă că în repertoriul nostru trebuie să avem mereu reprezentații care să-i încînte pe preșcolari, școlari mici, elevi de gimnaziu, liceeni, studenți, tineri adulți, dar și maturi, seniori care au reușit să își conserve partea copilărească a propriei personalități. Așadar, în aceste trei zile sînt momente în program pentru toate așteptările, pentru toate vîrstele. Pe de altă parte, ne propunem să aducem publicul mai aproape de artiști decît se întîmplă prin simpla prezență în sală a spectatorilor”, a declarat Oltița Cîntec, directorul artistic al Teatrului „Luceafărul” din Iași
Programul Zilelor Teatrului „Luceafărul” continua sîmbătă, 11 decembrie, de la ora 10.00, cu spectacolul „O poveste japoneză”, de la ora 18.00 cu „Frumoasa și bestia”, iar de la ora 19.00 „Istorie la persoana I”, spectacol care se va putea viziona online.
Duminică, 12 decembrie, va avea loc premiera spectacolului „Stația Clovnilor”, regizat de Ana Crăciun Lambru, cu două reprezentații, la orele 10.00 și 18.00. Manifestarea se va încheia cu dezbaterea „Teatrul Luceafărul 70 – parcursul estetic de la păpușa de cîrpă la roboți și inteligență artificială″, programată pentru ora 12.00 și moderată de teatrologii Anca Maria Rusu și Oltița Cîntec. Iar de la ora 19.00, se va desfășura online spectacolul „Kajtus Vrăjitorul”.
Pe toată durata celebrării Zilelor Teatrului „Luceafărul”, în foaierul instituției va putea fi văzută expoziția intitulată „Șapte decenii de existență artistică”, ce cuprinde imagini ce redau parcursul estetic al teatrului. Toate reprezentațiile live vor fi urmate de discuții cu publicul („Întîlnire cu un personaj”), în formula dinamică de întrebări și răspunsuri.
Biletele se găsesc la caseria Teatrului sau pe www.bilet.ro/venue/teatrul-luceafarul.
Fondat în 1950, Teatrul „Luceafărul” din Iași este o instituţie publică de spectacole, cu o trupă stabilă, care îşi desfăşoară activitatea de centru cultural de nivel european într-o clădire modernă, cu două săli de spectacole (450 de locuri, respectiv 150 de locuri).
Sursă foto: www.facebook.com
Niciun comentariu