(ORASUL, 13.00) – RELATARE – CET – CALDURA/ Val de reclamatii la adresa CET din partea iesenilor nemultumiti de serviciile oferite de companie
(CUZANET, Iasi , 5 noiembrie) – Iesienii sunt din ce in ce mai nemultumiti de regia autonoma de termoficare. Cetatenii orasului sustin ca nu beneficiaza de caldura si apa calda, deci isi platesc facturile uriase. CET-ul se confrunta in prezent cu un val de plangeri din partea populatiei, care sunt decisi sa adopte sistemul de incalzire prin centrala electrica. Prin umare, CET-ul se va confrunta cu un numar mare de debransari, ceea ce va duce regia de termoficare intr-un impas. In fata acestei catastrofe CET se justifica afirmand ca in prezent nu detin combustibilul necesar pentru a incalzi asa cum trebuie apartamentele iesienilor. CET nu dispune nici de banii necesari pentru achizitionarea carbunelui, intrucat furnizorul de anul trecut, UNICOM Top Energy a blocat conturile CET pentru neplata carbunelui livrat. Insa, cum vestile rele nu vin niciodata singure, in urma unui control realizat sub conducerea lui Dragomir Tomaseschi s-a descoperit ca CET a acumulat peste 300 de milioane de lei, datorii in numai trei ani.
Romania secolului XXI lasa de dorit
In ultima perioada s-au inregistrat temperaturi sub -5â°C, iar acest motiv iesienii au inghetat de frig in propriile apartamente. Multi dintre acestia sustin ca este revoltator ceea ce se intampla in secolul al XXI – lea, cand se vorbeste de o tehnologizare a sistemelor manuale. Faptul ca CET a incetat sa furnizeze caldura si in timpul zilei a pus paie pe foc, astfel incat cetatenii au luat cu asalt dispeceratul regiei de termoficare. Desi li s-a promis rezolvarea problemelor in cel mai scurt timp posibil, situatia nu este nici pe departe rezolvata. CET-ul nu detine cantitatile necesare de combustibil pentru a oferi iesenilor servii de buna calitate. In prezent, singurul combustibil aflat in rezerva CET I a centralei este gazul metan, in timp ce CET II bazat pe pacura si huila nu este oficial deschis.
“Este revoltator. Trebuie sa astept cate jumatate de ora pentru a avea apa calda. Caldura pe care mi-o ofera CET-ul este insuficienta. Fapt ce ma determina sa ma gandesc de doua ori daca am sa le platesc serviciile. Facturile sunt foarte mari, la fel ca si anul trecut. Dar macar atunci stiam ca am caldura in casa si eram dispus sa platesc”, declara Matei Suica, din cartierul Alexandru cel Bun.
Mai mult decat atat persoanele care au adoptat modelul de incalzire pe centrala electrica sustin ca tocmai din cauza facturilor mari au hotarat sa faca aceasta schimbare. “Ma saturasem. Nu mai aveam posibilitatea sa imi platesc intretinerea. Am un salariu mic si nici macar ajutorul de incalzire nu imi era de mare ajutor. Prin urmare am investit cativa bani, dar macar stiu ca mi-ii pot recupera in timp. Sunt de doi ani de cand am centrala eletrica si mi-e mult mai bine. Pot oricand sa am caldura, sau nu. Nu trebuie sa mai depend de CET”, declara Verginica Tanase din Dancu.
Fara ajutorul de incalzire, iesienii nu isi pot plati facturile
Unii dintre iesieni sunt mai norocosi. Stau langa punctele termice, iar acest fapt le ofera o garantie mai mare in ceea ce priveste incalzirea locuintei. “Eu stau langa doua puncte termice. Nu stiu daca acest lucru m-ar avantaja sau nu, dar la mine in care e cald. Am auzit cazuri in care altii chiar daca stau pe langa puncte termine nu au caldura. Insa, poate o fi si din vina sefilor de la asociatie, care pot decide sa nu dea drumul la caldura pentru ca sunt locatari care nu isi platesc facturile. In acest caz, cei care nu au datorii sufera. Eu unul am cerut si ajutor pentru incalzire. Asa macar am si eu o sansa sa imi platesc datoriile la timp. Desi, cand imi fac o lista de plata intai ma gandesc la mancare si apoi la datorii”, sustine George Isachi din cartierul Alexandru cel Bun.
In tot acest timp, cand lumea e macinata de intrebarea “De ce nu am caldura in casa?”, purtatorul de cuvant Neculai Parasca ia apararea regiei de termoficare sustinand ca: “Furnizarea caldurii se face intre 19.00 – 7.00, iar furnizarea apei calde este continua. Din pacate pentru ca gazul natural este singurul nstru combustibil nu putem furnizara caldura necesara in anumite conditii de temperaturi scazute. Insa, in curand, adica pe 9 noiembrie, CET II Holdova a carui combustibil este huila va fi deschis si poate ca aceste probleme vor disparea. Daca sunt probleme de presiune a apei, rog ca cetatenii sa sune la dispeceratul CET-ului, iar noi ne vom ocupa de problema, doar in cazul in care aceasta tine de noi.”
Cine este vinovat?
In timp ce CET-ul se confrunta cu nervii iesienilor, liberii politici se acuza reciproc pentru situatia in care se afla regia. Astfel, prefectul Dragomir Tomaseschi afirma ca vinovatii pentru aceasta situatie a CET-ului sunt Consiliul Local al municipiului Iasi si primarul Gheorghe Nichita. In urma Corpului de Control la societate, raportul intocmit scoate la iveala o serie de nereguli. Datoria CET-ului atinge suma de 300 milioane de lei, acumulata in numai trei ani. Tomaseschi declara ca cei vinovati vor fi dati pe mana Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Aceste datorii enorme determina CET-ul sa primeasca bile negre pentru serviciile prestate. Iar conturile bancare blocate de UNICOM, determina la imposibilitatea platii cantitatii de carbuni necesari pentru sezonul rece. Firmele care importa carbunele au decis sa nu livreze cantitatile de materie prima pana cand CET-ul nu plateste suma de bani negociata.Cu toate acestea oficialii de la CET sunt optimisti si spera ca toate problemele existente sa se rezolve in cel mai scurt timp posibil. Cu toate ca nu detine un agent termic ieftin, iar criza a lovit in plin sistemul de plata a facturilor, CET-ul incearca totusi o retehnologizare a companiei cu fonduri alocate de Uniunea Europeana (50%), begetul de stat (45%) si bugetul Primariei (5%). / Raluca-Daniela Lungu
Niciun comentariu