Disciplina Limbi Moderne și Limba Română ca limbă străină a Centrulului de Limbi Moderne și Integrare Culturală (CeLI) din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) organizează luni, 29 martie, de la ora 19:00, un nou eveniment din seria „Dialoguri despre educație prin artă”, intitulat „Narațiune și medicină”. Invitata acestei întîlniri va fi scriitoarea Ioana Nicolaie, care va vorbi despre rolul literaturii și al narațiunii în diagnosticul final al pacientului, într-un dialog mediat de conf. univ. dr. Laura Ioana Leon. Evenimentul va avea loc online, pe platforma Microsoft Teams.
„Romanele Ioanei Nicolaie, dar și volumele de versuri, ne aduc în față personaje care suferă de diverse boli, care devin pacienți în sistemul medical românesc. Discuțiile se vor purta, așadar, pe teritoriul relativ nou, insuficient explorat de noi, al umanioarelor medicale. Vom încerca să îi facem pe studenții mediciniști să realizeze rolul pe care îl are literatura în pregătirea lor ca viitori profesioniști care vor trebui să-și înțeleagă pacienții ca individualități, în contextul lor social, familial și cultural”, a declarat conf. univ. dr. Laura Ioana Leon. Aceasta a mai specificat că un medic antrenat să înțeleagă literatura și rolul narațiunii va privi mai bine pacientul care vine, de fiecare dată, cu propria poveste.
Ioana Nicolaie este o scriitoare care și-a demonstrat talentul atît ca poetă, cît și ca prozatoare. A obținut diverse premii literare, ultimul fiind Premiul Național de Literatură al „Ziarului de Iași” pentru cel mai bun roman al anului, Cartea Reghinei. Anul acesta a lansat un nou roman, Tot înainte, care întregește trilogia în care a mai apărut Pelinul negru și Cartea Reghinei.
Rolul CeLI este de a construi un statut de „ambasadă informală” pentru Iași, pentru România și pentru diversele țări reprezentate de studenții care studiază medicina la UMF. Centrul oferă posibilitatea unor experiențe interculturale și, mai ales, sprijinirea celor implicați în a depăși stereotipiile culturale și a se situa pe poziții care promovează buna comunicare, înțelegerea și respectul reciproc.
„Hippocrate și Thalia. Întîlnirea dintre teatru și medicină” și „Conversație cu casa închisă” au fost alte două evenimente din seria „Dialoguri despre educație prin artă”, care au avut-o ca invitată pe Haruna Condurache, actriță la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
Sursă foto: www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi
Niciun comentariu