Joi, 25 martie, a avut loc în mediul online vernisajul expoziției „Lumea franceză la Universitatea din Iași” (1960-1989), organizată de Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Aceasta poate fi vizitată în Sala centrală a Muzeului Academic pînă pe 30 aprilie 2021. În următoarele zile urmează să fie postată expoziția și în format media.
Curatorii expoziției sunt muzeografele Iana Balan și Petronela Buruiană, iar vernisajul a fost moderat de conf. univ. dr. Neculai Bolohan, directorul Muzeului Universității. „Tema pe care o avem astăzi în discuție este actuală și este important pentru mulți dintre noi să o cunoaștem, mai ales pentru cei contemporani cu perioada propusă ca subiect al discuției. Vom afla astăzi mai multe detalii privind maniera în care comunicarea cu lumea academică internațională era un subiect mai degrabă al unor întreprinderi personale, decît al unora instituționale. Cred că francofonia a existat și în afara cadrului instituțional, cel pe care îl cunoaștem mai ales începînd cu anul 1991. Pentru mine, francofonia reprezintă un bun cîștigat, pe care încercăm să îl menținem și prin această formă de valorificare patrimonială, cu ideea de a contribui la o mai bună cunoaștere, la diseminarea cunoștințelor despre perioada respectivă”, a punctat, în deschiderea vernisajului, conf. univ. dr. Neculai Bolohan.
În continuare, Iana Balan a prezentat datele esențiale privind desfășurarea și conținutul general al expoziției. Aceasta a explicat limitarea temporală care conturează expoziția: în anul 1960 a avut loc redeschiderea Catedrei de Limbă și Literatură Franceză, iar anul 1989 – căderea comunismului – a marcat începutul unui flux mult mai intens al schimburilor academice dintre România și Franța. De asemenea, a menționat faptul că expoziția cuprinde singurul acord de colaborare care a avut loc în această perioadă, între Universitatea din Iași și Universitatea „Paul Valéry” din Montpellier, precum și inițiative de proiecte cu universități din Lille și Nantes. În plus, sînt prezentate aspecte din viața culturală desfășurată la universitatea ieșeană – expoziții de carte franceză, seri de film francez – și documente personale ale unor figuri reprezentative pentru Catedra de Limbă și Literatură Franceză.
Invitații speciali ai evenimentului au fost prof. univ. dr. Marina Mureșanu-Ionescu și prof. univ. dr. Nicolae Crețu. „O discuție despre francofonie este bine-venită cu atît mai mult în acest an, cînd se marchează 50 de ani de la înființarea Organizației Internaționale a Francofoniei, din care face parte și România. După anul 1990 au apărut nenumărate structuri instituționale ale francofoniei. Perioada 1960-1989 este plină de elemente, aspecte încă insuficient studiate și care merită toată atenția. Au fost mai multe tentative de a semna acorduri cu universități franceze. Învățămîntul nostru universitar a fost de la început eminamente sub semnul modelului francez”, a precizat prof. univ. dr. Marina Mureșanu-Ionescu.
Prof. univ. dr. Nicolae Crețu a vorbit despre experiența sa ca student la Facultatea de Litere a UAIC, perioadă în care singurele limbi străine care se studiau la Filologie erau rusa și franceza. El a mai apreciat că expoziția propune o privire restrospectivă asupra legăturilor dintre Universitatea din Iași și universități franceze, dar și că limba franceză a fost calea prin care raporturile cu occidentul european s-au menținut și sub regimul comunist.
În încheiere, moderatorul evenimentului a menționat că se observă o glisare treptată a studenților către spațiile anglofone, mai mult decît spre lumea franceză. „Este și acesta un semnal că prin aceste contribuții circumstanțiale de tipul unei expoziții putem menține ceea ce cunoaștem despre limba și cultura franceză, despre civilizația franceză în general la un nivel excelent”, a precizat conf. univ. dr. Neculai Bolohan.
Expoziția „Lumea franceză la Universitatea din Iași” (1960-1989) a fost deschisă în contextul lunii martie, lună dedicată Francofoniei. Documentele au fost selectate din Arhiva Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Arhiva Muzeului și arhivele personale ale profesorilor universitari Marina Mureșanu-Ionescu și Nicolae Crețu.
Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași este continuatorul a două tradiții muzeale – Muzeul de Antichități și Muzeul Academic – și cumulează dubla tradiţie a valorificării materialelor rezultate din cercetările arheologice şi a celor care aparţin de istoria vieţii academice.
Niciun comentariu