Joi, 25 martie, a avut loc lansarea volumului Istoria Românilor din Dacia Traiană. Epoca fanarioților, semnată de istoricul A. D. Xenopol și apărută la Editurii Universității „Alexandru Ioan-Cuza” (UAIC) din Iași. Evenimentul s-a desfășurat exclusiv online, pe paginile de Facebook ale Tîgului de Carte Gaudeamus, Editurii UAIC și Radio România Gaudeamus. Invitați să vorbească despre volum au fost Elena Bedreag, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”, istoricii Ștefan Lemny și Alexandru Istrate, editorii volumului, precum și prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC.
În deschidere, Adrian Acatrinei, reprezentantul editurii, a prezentat invitații și volumul, despre care a vorbit apoi cercetătoarea Elena Bedreag. Aceasta a afirmat că „este prima sinteză amplă și complexă dată de Xenopol istoriografiei românești” și că „în această a IV-a ediție se repun în circulație, din Arhivele Bibiliotecii de la Arad, însemnările deosebit de importante ale lucrării lui Xenopol. Iar mie mi se pare deosebit de important că a fost revalorificat prin editarea acestui manuscris lăsat de Xenopol la Arad”.
Ștefan Lemny, primul editor al volumului, dar și îngrijitorul acestei ediții, a amintit importanța rolului lui Xenopol, dar și a acestui proiect „născut dintr-o datorie”. „M-am angajat cu sentimentul de recunoștință pe care o datorăm înaintașilor noștri în domeniul istoriografiei”, a explicat istoricul, apreciind că „lucrarea lui Xenopol are acest merit de a combina cronologia faptelor politice cu prezentarea evenimentelor culturale, prezentarea societății în ansamblul ei, a vieții cotidiene, a mentalităților și a sensibilității”.
În încheiere, Alexandru Istrate a vorbit despre percepția pe care a avut-o asupra lui Xenopol înainte de a intra în proiect și despre stagiile de cercetare din biblioteca de la Arad. „Pînă să intru în acest proiect, Xenopol m-a atras mai mult prin literatura memorialistică și prin însemnări de călătorie, dar părerea mea s-a schimbat cînd am făcut drumul la Arad, unde mi s-a relevat un Xenopol care dă fraza și argumentul tipic istoricului”.
Lansarea a avut loc în cadrul ediției online 2021 a Tîrgului de Carte Gaudeamus Radio România, organizat de Societatea Română de Radiodifuziune. Volumul lansat reprezintă partea a II-a din volumul V (Istoria modernă) al ediției a IV-a din Istoria românilor din Dacia Traiană, inițiată de acad. Alexandru Zub. Îngrijirea ediției este semnată de Ștefan Lemny și Alexandru Istrate, pe baza manuscrisului de la Arad, iar notele și comentariile sînt alcătuite de Ștefan Lemny cu colaborarea lui Ovidiu Olar și Alexandru Istrate, cu o postfață de Ștefan Lemny.
Născut la Iași, A. D. Xenopol (1847-1920) a fost una dintre marile personalități ale culturii române. Este cunoscut ca istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor, fiind autorul primei mari sinteze a istoriei românilor.
Niciun comentariu