Asociația „ART-Meșteșugurile Prutului” din Iași, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova”, Primăria Municipiului Iaşi, Muzeul Municipal „Regina Maria”, Asociația Societăților Imobiliare din Moldova (ASIM), Asociația „Dialog Pentru Dezvoltare”, Centrul de Informare Turistică Iași organizează, în perioada 26 februarie – 8 martie, a șasea ediție a evenimentului „Mărțișor- simbol și tradiție”. Manifestarea cultural-interactivă va avea loc în Piața Unirii din Iași și va putea fi vizitată între orele 10.00-19.00.
„Vin 30 de meșteri populari din toate colțurile țării, din toate zonele geografice. Meșterii populari vor avea mărțișoare tradiționale sau lucrate în spirit tradițional și vin cu produse specifice meșteșugurilor lor, pentru a oferi mici cadouri de 8 martie. Sîntem bucuroși că ne putem vedea după un an de zile, căci un an a durat pînă cînd am reușit să ne vedem din cauza pandemiei”, a declarat Silvia Cozmîncă, Președintele Asociației „ART-Meșteșugurile Prutului”.
Programul manifestării include expunerea mărțișoarelor și a obiectelor tradiționale, demonstrații practice făcute de meșteri și oferirea de pliante despre „Tradiția mărțișorului” vizitatorilor.
Evenimentul se organizează cu respectarea normelor de siguranță sanitară impuse în această perioadă: păstrarea distanței de aproximativ doi metri între vizitatori, purtarea măștii, folosirea dezinfectantului pentru mîini.
Mărțișorul este considerat un simbol tradițional românesc care a fost inclus în lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, în anul 2017, într-un dosar comun cu România, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova. Înscrierea Mărţişorului pe această listă confirmă valoarea universală a practicilor culturale asociate zilei de 1 martie şi importanţa acestora în tezaurul cultural mondial.
Asociaţia „ART – Meşteşugurile Prutului” este o organizație neguvernamentală, care are ca scop sprijinirea şi promovarea meşterilor şi creatorilor populari din domeniul meşteşugurilor artistice tradiţionale din România şi Republica Moldova, crearea oportunităţilor de valorificare a produselor proprii prin iniţierea şi realizarea diferitor activităţi, tîrguri, tabere, proiecte și ateliere de creație populară.
Sursă foto: www.realitateadeiasi.net
Niciun comentariu