Ateneul Naţional din Iaşi, în parteneriat cu Facultatea de Arte Vizuale si Design, din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași organizează, mîine, 19 februarie, o serie de evenimente dedicate împlinirii a 145 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brîncuşi. Printre acestea se numără expoziții de sculptură, pictură și fotografie, care vor putea fi vizitate timp de 30 de zile, un concert al Corului Marii Uniri, alături de Corul de Copii al Municipiului Iași, în Sala „Eduard Caudella” – Casa Balș a UNAGE, și o proiecție a documentarului „Constantin Brîncuși – coloana sau lecția despre infinit”, realizat de Laurențiu Damian.
,, Programul de manifestări al zilei va începe, la ora 13.00, cu lansarea proiectului cultural „Luna Sculptorilor Români”. Sculpturi semnate de artiști precum Ion Irimescu, Felix Aftene, Alin Neacșu, Sorin Purcaru şi Constantin Crengăniș vor putea fi admirate în foaierul Ateneului ieșean. Totodată, lucrări din patrimoniul Facultății de Arte Vizuale și Design da UNAGE, specializarea Sculptură, al Colegiului Național de Artă «Octav Băncilă» sau al Școlii Populare de Arte «Titel Popovici» din Iași vor putea fi admirate atît la interiorul, cît și la exteriorul clădirii. Alături de cele peste 40 de lucrări de sculptură, publicul va putea observa, în premieră, o scrisoare scrisă și semnată olograf de către marele sculptor Constantin Brîncuși”, a declarat Gheorghiţă Rusu-Persic, şeful secţiei de programe culturale de la Ateneul Iași.
De la ora 13.30 va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Creația lui Brîncuși” în Mica Galerie de Artă, aflată la etajul întîi al Ateneului, de la ora 14.00, în Galeria Veche, se va desfășura vernisajul unei expoziții de fotografie semnate Iftimie Bîrleanu, iar de la 17.00, la Capela Artiștilor din cadrul Ateneului Național, va fi oficiată slujba de pomenire a marilor sculptori români care au murit.
Seara, pe fațada Ateneului, vor fi proiectate imagini ale marilor sculptori români. De asemenea, Ateneul va fi iluminat arhitectural în culorile tricolorului.
Constantin Brîncuşi a fost un sculptor român cu contribuții semnificative la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. A fost ales membru postum al Academiei Române şi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.
Sursă foto: www.digi24.ro
Niciun comentariu