Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, alături de Centrul de Istorie a Secolului XX (CIS-20), va organiza joi, 19 noiembrie, de la ora 18.00, conferința intitulată „«M-am gîndit mult la zilele acestea cum trebuie să votez». Alegerile electorale din iulie 1932 și Partidul Național Liberal”. Aceasta va avea loc online, pe platforma ZOOM și va fi susținută de conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană, specialist în istorie contemporană. Conferința face parte din manifestările și activitățile periodice ale CIS-20.
„Deși preocupat de trecut și nelegat în mod obligatoriu de faptele prezente, istoricul nu se poate izola de faptele din cotidian și încearcă anumite comparații legitime pînă la un punct. Prin urmare, în contextul alegerilor generale din acest an, mi-am propus să prezint, în conferința de mîine seară, modul în care se desfășurau alegerile în perioada interbelică, cu trimitere la votul din iulie 1932, considerat ca fiind cel mai liber desfășurat în acel timp. Va fi o discuție despre actorii implicați în procesul electoral (mai ales despre Partidul Național Liberal), mizele și practicile lor politice, precum și despre impactul acelor alegeri pentru evoluția societății românești din acea perioadă”, a declarat conf. univ. dr. Ovidiu Buruiană.
Ca parte a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, CIS-20 oferă programe educaţionale şi de cercetare axate pe cunoaşterea ştiinţifică a istoriei româneşti, europene şi internaţionale a secolului al XX-lea, în principal după 1918. Centrul a fost constiuit prin reunirea secţiunii de istorie contemporană din cadrul Centrului de Istorie a Relaţiilor Internaţionale (CIRI) al Facultăţii de Istorie cu grupul de specialişti în istoria românească a secolului al XX-lea din cadrul aceleiaşi facultăţi.
Anul acesta, CIS-20 a organizat alte două conferințe, susținute de către prof. univ. dr. Lucian Leuștean, de la Facultatea de Istorie – „Călătorie de documentare în Marea Britanie”, ce a avut loc în luna februarie și „Marea Britanie și chestiunea Unirii Basarabiei cu România la Conferința de Pace de la Paris în 1919”, ce a avut loc în luna octombrie.
Sursă foto: www.mesageruldesibiu.ro
Niciun comentariu