(ORASUL, 17 00) PRIMARIE-SPITALE-FINANTARE/Spitalele din Iasi se afla pe pomelnicul Ministerului Sanatatii
(CUZANET, Iasi, 5 mai) Municipalitatea investeste in spitalele iesene. Banii necesari pentru echipamente si reabilitare vor veni din patru surse: Banca Mondiala, fonduri europene, bugetul Ministerului Sanatatii si accize.

Spitalul Regional Universitar prinde radacini anul acesta
"Proiectul cel mai mare al Ministerului Sanatatii este legat de construirea Spitalului Regional Universitar la Iasi, un proiect de aproximativ 742 de milioane de lei noi. Indicatorii tehnici au fost aprobati, urmeaza sa se semneze contractul cu constructorii si sa inceapa lucrarile pentru construirea acestui spital. Sigur ca nu va fi finalizat decat in patru ani de zile. Este prima data cand reusim sa centralizam toate resursele de la Ministerul Sanatatii intr-un dosar", a declarat primarul Gheorghe Nichita. Aria de construire a acestui spital este de 108 mii de mp si va fi inaltat in locatia stabilita initial, in Dancu. Constructia va avea subsol, parter si patru etaje si are o durata de executie de 48 de luni, in care vor fi gata proiectarea si executia. Anul trecut, la mijlocul lunii aprilie a fost deschisa licitatia pentru construire. Anul acesta incepe incepe planul de proiectare si organizarea santierului. Primarul Gheorghe Nichita asigura ca "Ministerul Sanatatii are asumata aceasta finantare", dar totodata a mai precizat ca " este posibil sa apara intarzieri la plata constructorilor, dar banii vor fi primiti oricum".

Mai putini bani pentru spitalele din judet

Maternitatea Cuza Voda va putea beneficia de 200 de mii de euro pentru proectare si de 6,2 milioane de euro pentru reabilitare efectiva. Spitalul de Obstetrica si ginecologie "Elena Doamna" va primi 374 000 de euro.
Spitalul de copii "Sf. Maria" va primi 4, 775 de milioane de euro din care 2 milioane de la Ministerul Sanatatii. Suma de 156 000 de euro de la Banca Mondiala va fi concretizata in echipamente medicale, iar 376 000 de euro vor merge la sectia de Obstetrica si Ginecologie a spitalului."Spitalul de copii "SF. Maria" are un program foarte mare de investitii pentru echipamente si cateva milioane de euro de la Guvernul elen si de la Ministerul de Finante pentru modernizare", a mai precizat primarul iesean, Gheorghe Nichita.
Pentru Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon" vor fi alocate 640 de mii de euro pentru echipamente medicale, iar 1 milion de euro va merge la Spitalul Clinic de Boli Infectioase pentru combaterea gripei aviare. Fonduri vor proveni de la Banca Mondiala. Totalul de investitii din partea Bancii Mondiale este de 10 milioane de euro, cea mai mare suma investita la nivel national in acest domeniu.
Spitalul "Sf. Ioan" va primi din fonduri structiurale 30 de miliarde de lei vechi, Institutul de Boli Cardio Vasculare va beneficia de 9,3 miliarde, Institutul de Sanatate Publica va incasa 13 miliarde, iar Spitalul Clinic de Urgenta "Nicolae Oblu" va dobandi 50 de miliarde de lei vechi."Inca un proiect important care este prins in acest program de investitii a Ministerului Sanatatii : Institutul de Oncologie si Spital Municipal de Urgenta va primi 200 de miliarde de lei vechi pentru continuarea lucrarilor si pentru a lua fiinta acest Institut de Oncologie la Iasi", a adaugat primarul. Din acesti bani, Spitalul de Urgenta va putea achizitiona 300 de paturi.
Vor fi acordati bani, ce e drept mai putini, si spitalelor din judet. Astfel Spitalul din Pascani va primi 102 000 de euro, cel din Targu Frumos doar 4400 de euro, iar spitalul din Harlau 4636 de euro./ Mihaela Uglea