Vineri, 19 iunie, la ora 12.00, în fața sediului Filialei Iași a Academiei Române, din Bulevardul Carol I, va fi dezvelit un bust în memoria celui care a fost unul dintre cei mai prolifici oameni de știință români – academicianul Cristofor Simionescu. Momentul este unul omagial și marchează centenarul nașterii profesorului ieșean. Dezvelirea bustului va fi precedată de o scurtă ceremonie, la care publicul are acces liber, în condițiile respectării regulilor de distanțare impuse de pandemie.
„A fost un om al cetăţii, Iaşul datorîndu-i primul campus universitar din ţară (Tudor Vladimirescu), mare parte din clădirile facultăţilor Universităţii Tehnice «Gheorghe Asachi», finalizarea construcţiei Institutului de Chimie Macromoleculară «Petru Poni», sediul Filialei Iaşi a Academiei Române şi multe altele. A construit enorm încă de la începutul vieţii, a fost autorul a peste 800 de lucrări ştiinţifice, 70 brevete, 23 cărţi, numeroase capitole în cărţi”, au declarat reprezentanţii Academiei Române pentru Ziarul de Iași.
Născut în anul 1920, într-o familie de învățători, Cristofor Simionescu a urmat cursurile Liceului „Ștefan cel Mare” din Suceava, devenind apoi elev al Liceului Național din Iași. După studiile liceale au urmat cele universitare, la Facultatea de Chimie Industrială din Iași, pe care a absolvit-o în anul 1943, în plin război mondial.
Chiar din ultimul an de facultate a fost preparator, apoi a devenit asistent (1944-1948) la Laboratorul de Chimie Tehnologică Organică – Facultatea de Chimie Industrială a Institutului Politehnic Iaşi, conferențiar universitar (1948), şef de catedră al secţiei de Celuloză şi Hîrtie de la Facultatea de Chimie Industrială (din 1952), şef al Secţiei de Chimie Macromoleculară (1956-1970) şi apoi director (1970-2000) al Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi.
Timp de 23 de ani a fost rectorul Politehnicii din Iași (1953-1976), perioadă în care a făcut enorm pentru învățămîntul tehnic ieșean – a înființat noi laboratoare şi săli de curs, amfiteatre şi cămine studenţeşti.
Sub coordonarea sa a fost refăcută aula veche a Universității din Iași, precum și biblioteca (azi Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, considerată una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume), aşa cum erau înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.
În plan științific, a avut o contribuție substanțială în domenii ale chimiei organice şi macromoleculare, chimiei lemnului şi stufului, chimiei şi tehnologiei celulozei, chimiei polizaharidelor, mecanochimiei polimerilor, plasmochimiei, sintezei şi studiului unor precursori ai materiei vii.
De altfel, Cristofor Simionescu este și cel care a predat primul curs de chimie macromoleculară din România, punînd bazele şcolii de ştiinţa şi tehnologia polimerilor naturali şi sintetici.
A fost membru corespondent (1955) şi apoi titular (1963) al Academiei Române, preşedinte al Filialei din Iaşi a acesteia (1963-1974 și 1989-2001). De asemenea, a fost vicepreședinte al Academiei Române (1974-1990) și preşedinte (cu delegaţie) al Academiei Române (1977 – 1980).
S-a stins din viață pe 6 august 2007, lăsînd Iașului o moștenire științifică și universitară de neegalat.
Niciun comentariu