Asociația ROR, în parteneriat cu Centrul de Învățare al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a organizat joi, 14 noiembrie, evenimentul „Frumusețe și spiritualitate. Ancore pentru performanță și echilibru”. Invitatul acestei manifestări a fost dr. Ovidiu Dragoș Argeșanu, psihoterapeut și teolog, autorul unor cărți precum De mână pe Camino, Cele 7 peceți sau Devenirea, între Iad și Rai. Locurile din sală au fost în întregime ocupate de studenții interesați să asculte perspectiva acestui specialist despre viață și om.
Pentru abordarea temei prelegerii, psihoterapeutul a vorbit despre adevăr, ca o noțiune distorsionată de sistemul educațional, familial sau chiar teologic, prin falsele credințe sau rezistențele interioare. „Orice teorie ar trebui reanalizată cel puțin o dată la 20 de ani, pentru că descoperim lucruri noi care, suprapuse lucrurilor vechi, dau alte rezultate. Astfel, descoperi că, în realitate, tot ceea ce considerai tu bine la un moment dat nu mai este așa”, a mai spus invitatul. Acesta i-a sfătuit pe participanți să nu se înrădăcineze în scheme sau idei fixe și să dobîndească capacitatea de a-și schimba perpetuu ideile, în funcție de dovezile realității prezente.
În continuare, Ovidiu Dragoș Argeșanu a vorbit despre perspectivele de abordare a omului în funcție de natura profesiei și despre contradicția dintre societate și realitatea spirituală. „În psihologie există un termen care se numește transfer negativ, ceea ce înseamnă că, atunci cînd înveți ceva, există posibilitatea ca acel ceva să intre în contradicție cu ceea ce învăț nou”. Pentru a evita acestă contradicție, psihoterapeutul i-a îndemnat pe cei prezenți ca, în procesul asimilării unor noțiuni noi, să dea la o parte ceea ce reprezintă deja noțiuni fixe, pentru ca abia la sfîrșitul procesului să suprapună aceste informații și să creeze punți de legătură.
Ovidiu Dragoș Argeșanu a apreciat că, în lume, există două principii care guvernează și anume principiul oglinzii și principiul rezonanței. „Ați rezonat cu familia în care v-ați născut și totul în universul acesta vă este oglindă. Degeaba sînteți nemulțumiți că părinții voștri sînt într-un anume fel, pentru că, în realitate, defectele lor sînt defectele voastre. Ne naștem exact unde trebuie să ne naștem, suntem exact acolo unde suntem”, a explicat invitatul.
De asemenea, psihoterapeutul a vorbit despre spiritualitate, despre existenţa lui Dumnezeu, din propria abordare.Totodată, teologul le-a explicat participanților noțiunea de model cristic care înseamnă înglobarea demnității, acceptării și înțelepciunii cristice.
La final, invitatul a tras cîteva concluzii – faptul că lumea e complexă, că orice lucru pe care îl aflăm despre lume deschide relația cu aceasta, că putem transofrma în „aliat” orice lucru cunoscut, că trebuie să ne învățăm corpul, pentru că este un „costum” de trăit pe Terra și să învățăm să ne trăim viața, „ca să nu ne trăiască ea pe noi”.
Asociația ROR, al cărei președinte este Roxana Oana Rotaru, este o organizație nonguvernamentală înființată în anul 2018, care are ca scop organizarea de evenimente și campanii care să vină în sprijinul comunității ieșene. Printre proiectele derulate de această asociație se numără „Impact Stop-Bullying”, campanie prezentată la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași sau „Relații Toxice”, campanie prezentată la Universitatea „Petre Andrei” din Iași.
Niciun comentariu