În Amfiteatrul B2 al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA) de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a avut loc miercuri, 30 octombrie, dezbaterea „Implicarea socială și responsabilizarea studenților în raport cu interesul public”, organizată la inițiativa Centrului de Învățare al UAIC și a profesorului universitar Mihaela Onofrei, prorector UAIC, în colaborare cu Sandra Grădinaru, conferențiar universitar în cadrul FEAA. Au fost invitați să susțină prelegeri prof. univ. dr. Grigore Tinică de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, manager general al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu”, prof. univ. dr. Bogdan Fîrțescu, expert în audit, finanțe și economie în cadrul FEAA și lector univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, coordonator al Centrului de Învățare al UAIC. Evenimentul a fost organizat în scop didactic, în ideea de a-i îndruma pe studenți către o carieră de succes, de a-i ajuta să înțeleagă ce presupune a profesa într-o funcție publică, dar și de a învăța ce înseamnă responsabilitate și voluntariat.
Aproape toate locurile din sală au fost ocupate de studenți, masteranzi și doctoranzi, cei mai mulți de la FEAA sau de la Facultatea de Drept.
Profesorul Grigore Tinică a deschis evenimentul cu o mică introducere despre etica profesiei și responsabilitate din perspectiva a doi piloni – sănătatea și libertatea. „Între aceste două elemente trebuie să existe un echilibru: echilibrul fluxului banilor, echilibrul dintre etică și viață”, a explicat acesta. Chirurgul cardiolog a evocat o parte dintre etapele parcurse în carieră, prezentînd publicului cîteva fotografii din momente diferite ale vieții sale. De asemenea, acesta a vorbit și despre neajunsurile din anii studenției, despre dificultățile pe care le-a întîmpinat și a relatat cu umor cîteva episoade din acea perioadă. „Veneam la cămin cu cîte două genți și țin minte că duceam una 20 de metri, o lăsam, mă întorceam înapoi și luam a doua geantă, pînă ajungeam la autobuzul numărul nouă”, a povestit invitatul.
Odată cu rememorarea experiențelor din timpul tinereții, Grigore Tinică le-a oferit studenților cîteva sfaturi – să muncească în perioada facultății într-un domeniu similar celui de studiu, astfel încît să aplice ceea ce învață la facultate, să nu se teamă niciodată să înceapă de la zero, să-și aleagă modele, mentori și să reprezinte ei înșiși un model pentru ceilalți. Acesta a încheiat răspunzînd întrebării adresate de conf. univ. dr. Sandra Grădinaru, despre cum trebuie să gestioneze tinerii respingerea angajării în urma unui interviu. „Și angajatorii de stat, și angajatorii privați vor oameni de calitate, utili. Dacă ești bun, poți progresa”, a apreciat prof. univ. dr. Grigore Tinică.
Despre alegerile în profesie a vorbit apoi prof. univ. dr. Bogdan Fîrțescu. „Am constatat că a trebuit să merg pe urmele părinților și, genetic, părea că economia mă place pe mine și o plăceam și eu pe ea”, a spus acesta cu amuzament. El i-a sfătuit pe participanți să nu renunțe la a încerca și să învețe din încercările eșuate, să muncească cît mai mult pentru a reuși și să ia parte la o activitate de voluntariat, care le poate aduce numai avantaje. Referindu-se la tema evenimentului, profesorul a încheiat afirmînd că „într-o societate, responsabilitatea vine din respectarea legii, vine din respectul față de cel de lîngă noi, din cei șapte ani de acasă, din ceilalți ani de pregătire și din a fi corect față de stat”.
Ultimul vorbitor, lector univ. dr. Bogdan Constantin Neculau a adus în discuție tema carierei formate pe urmele părinților. „E bună această tradiție, dar ea trebuie să fie dublată și de dorința ta, de pasiunea ta”, a apreciat acesta. De asemenea, a relatat, cu umor și sarcasm, cîteva povestioare cu iz pedagogic, spre deliciul publicului.
Dezbaterea „Implicarea socială și responsabilizarea studenților în raport cu interesul public” a făcut parte din seria de evenimente organizate în cadrul Zilelor Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, marcate în perioada 21-31 octombrie 2019.
Niciun comentariu