Centrul de Învățare al Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a organizat luni, 28 octombrie, evenimentul „Un pas printre secole”, la care a fost invitat să susţină o prelegere despre viziunea asupra şcolii româneşti prof. univ. dr. Alexandru – Florin Platon, de la Facultatea de Istorie. Întîlnirea istoricului cu studenţii a fost moderată de asist. univ. dr. Cosmin Mihuț, de la Facultatea de Istorie.
Invitatul le-a vorbit celor prezenţi în public despre cum e să fii profesor, despre educație și despre rostul existenței unei universități moderne în stat. Alexandru – Florin Platon și-a părăsit scaunul și, după ce a adoptat o poziție serioasă, dar nu rigidă, ci mai degrabă prietenească, s-a destăinuit, cu puțin umor: „Am fost «condamnat» să îmbrățișez această profesiune prin biografia mea. Pentru că tatăl meu a fost profesor de istorie la această universitate, în vreme ce mama a fost profesoară la Facultatea de Litere, la Catedra de Literatură română”.
În discursul său, acesta a portretizat imaginea ideii de universitate, în genere, dar și pe cea a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Printre altele, profesorul le-a vorbit studenților și despre dimensiunea spirituală a universității, și despre cum instituția în sine este „o trebuință a unor oameni civilizați, știutori de carte”. „Supraviețuirea unei țări depinde de cît de educați sînt cei care o conduc. Este într-adevăr o banalitate, dar fondul, de fapt, acesta este”, a mai subliniat istoricul.
Continuînd să interacționeze cu publicul, invitatul a atras și mai mult atenția cu o întrebare retorică, referitoare la repercusiunile cauzate în rîndul societății de lipsa unei educații, a unei culturi de bază. „Sînteți oameni maturi și voi. Vedeți în jurul vostru ce dezastru cotidian poate provoca neștiința de carte?”
Prelegerea s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri. Printre curiozitățile studenților s-au numărat unele privitoare la cariera profesorului, la modul în care a reușit să scape de influența ideologiei comuniste. „Am avut norocul să urmez cursuri și seminarii care erau departe de dogmatismul didactic. Nu am simțit că trebuie să fac un efort de readaptare”, a răspuns acesta.
Centrul de Învățare al UAIC a fost înființat în 2018, cu scopul de a-i ajuta pe studenții care se află în situație de abandon școlar, de a le oferi un spațiu de lucru dotat cu videoproiector, bibliotecă, internet pentru studiu. În cadrul acestuia se desfășoară săptămînal dezbateri, prelegeri, ateliere de lucru. Evenimentul „Un pas printre secole” s-a desfășurat sub tutela „Zilele Universității”, care au marcat împlinirea a 159 de ani de la înființarea Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
La începuturile carierei sale, Alexandru-Florin Platon a fost profesor de istorie pentru clasele de gimnaziu și de liceu la Colegiul Național „Costache Negruzzi” din Iași. Din 1986 este profesor universitar, iar în prezent este titularul cursului de Istorie medievală europeană de la Facultatea de Istorie a UAIC. A fost, de asemenea, decan al acestei facultăți în perioada 2003-2012.
Niciun comentariu