(ORASUL, 13.00) CRIZA – ECONOMIE – IESENI / Criza la ieseni.
(CUZANET, Iasi 18 martie) – Criza financiara globala afecteaza puternic Romania. Cu totii vedem in mass-media cum oamenii raman fara loc de munca, marile firme sunt in pericol de faliment, parlamentarii aplica tot felul de taxe si adopta bugete de criza, iar economistii avertizeaza zilnic cu o posibila recesiune. Reporterii Cuzanet au incercat insa sa afle cum afecteaza si, mai ales, cum explica aceasta criza financiara iesenii de rand care nu sunt nici parlamentari, nici mari oameni de afaceri, ci pur si simplu cetateni cu drept de vot.
„Criza este cea mai binecuvantata situatie care poate aparea peste tari si persoane, pentru ca ea atrage dupa sine progrese” (Albert Einstein)
Toti iesenii par a fi afectati de criza nu neaparat financiar, cat psihologic. Multi dau vina pe criza pentru toate problemele lor, fie ele chiar si de ordin sentimental. „De cand cu criza asta foarte greu reusesc sa mai ies cu o fata. Ai mei nu pot sa imi mai trimita foarte multi bani, iar fetele din ziua de azi vor sa iasa numai in cluburi sau restaurante scumpe. Vreau si eu sa gasesc o fata pe care sa o pot plimba prin parc, fara sa cheltui bani” spune un student, in varsta de 20 de ani.
In acelasi timp, exista ieseni care, nevoiti fiind sa renunte la anumite „comoditati”, dau vina pe politicieni pentru ceea ce se intampla si considera ca este absolut inadmisibil sa isi schimbe ei stilul de viata pentru greselile altora. „Nu stiu cum s-a intamplat asa ceva, dar mi se pare incorect ca eu, care am fost obisnuita toata viata sa imi cumpar haine saptamanal, sa ajung acum sa renunt pana si la anumite mancaruri pentru ca nu mi le mai permit. E vina politicienilor care nu se mai satura de furat, iar noi trebuie sa platim. Nu am fost niciodata saraca si nu cred ca as suporta sa fiu, asa ca sper sa se rezolve situatia cat mai repede” a declarat Dana Cortis, o ieseanca de 29 de ani care lucreaza in domeniul relatiilor publice.
O alta explicatie oferita de unii ieseni pentru criza financiara globala este departarea de Dumnezeu. „Stiu eu de ce-a intrat toata lumea in criza. Pentru ca nu mai merge lumea la biserica, de asta. Toti au uitat de Dumnezeu si in loc de asta cheltuie banii pe femei, bautura, mancare scumpa, haine dintr-alea decoltate si taiate care costa o gramada de bani. Pai cum sa dai tu banii pe hainele deja rupte? Mai bine mergi la biserica sa aprinzi o lumanare si sa dai ceva de pomana, daca n-ai ce face cu banii. De asta se plang acum ca <
Pe de alta parte, exista ieseni care toata viata au trait intr-o criza financiara, iar aceasta perioada nu li se pare foarte deosebita. „Pai eu de cand ma stiu nu mi-au ajuns banii. Am un salariu de opt milioane cu care trebuie sa platesc datoriile, sa-mi intretin copilul si sa-i cumpar si medicamente sotiei care este foarte bolnava. Criza asta ii afecteaza probabil pe cei care au bani multi. Eu abia ma descurc, cum ar putea sa fie si mai rau?” considera Bogdan Bejenaru, in varsta de 32 de ani.
„In perioada crizei se nasc inventiile, descoperirile si marile strategii” (Albert Einstein)
In vreme ce unii ieseni nu mai contenesc sa se planga, altii reusesc sa gaseasca solutii temporare pentru a trece cu bine peste problemele financiare. Fie ca fac economii si reduc din cheltuieli, fie ca gasesc diferite surse de venituri suplimentare sau apeleaza la economiile de-o viata, acestia reusesc sa se autostimuleze pentru a nu intra intr-o criza economico-psihologica. „Vreau sa spun ca eu intotdeauna am fost informat pentru ca am citit ziarele in fiecare zi. Am vazut ca Romania a inceput sa mearga si mai rau decat inainte, din punct de vedere financiar, asa ca am hotarat impreuna cu sotia sa mai reducem din cheltuieli si sa nu mai investim in obiecte care nu ne sunt de folos imediat. Asa ca ne cumparam haine mai rar, nu mai renovam bucataria asa cum ne doream, ci o sa asteptam pana la anul sa vedem ce o sa fie. Deoacamdata amandoi avem locul de munca asigurat, insa trebuie sa fim constienti ca oricand se poate intampla ceva” a declarat hotarat Marius Botezat, in varsta de 36 de ani.
Totdata, unii ieseni au ales sa-si gaseasca un al doilea loc de munca pentru a fi siguri ca nu vor avea probleme. „Eu mai am un al doilea job la firma unui unchi de-al meu. De profesie eu sunt zidar, insa el mi-a spus ca ar avea nevoie de oameni la firma lui care se ocupa cu fabricarea si montarea geamurilor termopane si m-am oferit eu. Am invatat destul de repede si ne merge destul de bine pentru ce de multe ori eu ii gasesc lui clienti, iar el imi gaseste mie” a povestit Ion Farcas, in varsta de 51 de ani.
O solutie de moment a gasit si Mariana Tocu care dupa ce a fost data afara de la restaurantul unde lucra, a ales sa devina casnica si sa-si ingrijeasca fetita de cinci ani, spunand ca banii pe care ii cheltuia pentru a ajunge la locul de munca erau prea multi: „Dupa ce am pierdut locul de la restaurant, am gasit un post de vanzatoare pe la Targu Frumos, dar ei imi dadeau doar 5 milioane de lei pe luna, din care eu cheltuiam vreo 4 milioane de lei pe transport, iar programul era toata ziua”. Astfel femeia a preferat sa foloseasca pentru cheltuielile din casa alocatia fetitei de 42 de lei pe luna pe care inainte i-o dadea acesteia si sa mai faca economii. „Stiu si eu ce-i criza. Mi-a zis mami ca nu imi mai da tara salariu pentru ca sunt in criza si banii pe care mi-i dadeau pentru ca papam tot din farfurie si pentru ca mergeam in fiecare zi la gradi (nr. gradinita) o sa mi-i dea mai tarziu. Eu trebuie sa fiu in continuare cuminte si sa o ascult pe mami si cand iese tara din criza o sa imi dea din nou salariul meu” a declarat Bianca, fiica Marianei, in timp ce-si pieptana papusa cu sarguinta.
„In loc de toate acestea, mai bine sa muncim! Sa terminam o data cu singura criza amenintatoare: tragedia de a nu dori sa luptam pentru a o depasi” (Albert Einstein)
Foarte multi dintre ieseni nu gasesc inca solutii pentru a iesi din criza financiara si ajung de cele mai multe ori la disperare. „Nu prea stiu eu de ce a pornit toata criza asta, dar am auzit la televizor de ea. E greu tare, ce sa zic. Vad ca toate fabricile intra in faliment si sunt dati afara multi oameni. Eu inca mai primesc pensia. Baiatul meu a trecut acuma in somaj si tare greu mai gaseste de munca. Inainte era sofer si ducea marfa la magazine, dar a fost dat in somaj pentru ca nu mai aveau cu ce sa-l plateasca. Iar acum nu gaseste nicaieri sa munceasca. El numai asta stie sa faca pentru ca nu prea i-a placut cartea, are dar opt clase. Si are de dat bani la banca, nu stiu ce-o sa se faca. Are doi copii mici” a povestit aproape plangand Maria Sosu, in varsta de 73 de ani. / Mihaela Nitu
Niciun comentariu