Departamentul de Etnologie din cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, al Academiei Române- Filiala Iași, a organizat joi, 9 mai 2019, cea de-a V-a ediție a Atelierului etno-didactic „Cum și de ce poate fi predat foclorul”. Evenimentul a avut loc în Sala mica de conferințe a Academiei Române, începînd cu ora 09.00. Printre persoanele prezente în public s-au numărat profesori universitari, specialiști, dar și cadre didactice din sistemul preuniversitar, etnografi, muzeografi și studenți.
Moderatorul întîlnirii a fost dr. Adina Hulubaș, șefa Departamentului de Etnologie al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”.
În prima parte a dezbaterii, acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor „C. Brăiloiu” din București, a pus accent pe lipsa fondurilor pentru promovarea folclorului, cît și pentru dezvoltarea depozitelor arhivelor de folclor, prezentînd și un film despre cum are loc restaurarea și conservarea materialelor arhivate, despre primele culegeri mecanice din 1910-1912, dar și despre primul fonograf pentru înregistrarea sunetului. „Valorificarea culturii tradiționale constituie, pentru România, unul dintre reperele fundamentale și un argument de bază pentru definirea identităților și pentru fixarea granițelor culturale”, a susținut Sabina Ispas. Aceasta a mărturisit și faptul ca doar prin tipărire putem pune în circulație materialele înregistrate, deoarece copierea în sisteme digitale nu este sigură.
Lipsa fondurilor pentru promovarea, dar pentru și arhivarea materialelor din toate epocile, a fost confirmată și de prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru, cel care a creat, la Iași, cea de-a treia arhivă de folclor ca mărime din România – Arhiva de folclor a Moldovei și Bucovinei.
Andrei Liță, student la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, a adus în discuție problematica neglijării valorilor autentice ale folclorului pe piața din România. „Se omite calitatea produselor și se pune accent pe vînzare și promovare, acestea fiind cauzele pierderii folclorului”. El a vorbit și despre lipsa materialelor pentru profesori, acesta fiind un impediment în predarea surselor folclorice. Astfel, a propus înființarea unui site web cu melodii din toate zonele folclorice.
Profesorul Gheorghe Neagu, de la Colegiul Național de Artă „Octav Bancilă” din Iași, a mărturisit că în ultimii ani a încercat să transmită folclorul către tineri la un alt nivel, reușind să creeze un ansamblu folcloric. „În aria curriculară la muzică există folcor, există canto popular. La noi, la Iași, nu se predă canto popular, se predă canto clasic”, a explicat profesorul.
Lucian Lefter, etnograf la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, a vorbit despre atelierele pentru copii, inspirate din cultura tradițională, organizate de instituția la care lucrează.
Atelierul etno-didactic organizat de Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași se află la cea de-a V-a ediția și are la bază, potrivit organizatorilor „o perspectivă experimentală a procesului educativ, care îndeamnă elevii să gândească independent și creativ și să-și înțeleagă, aprecieze, valorifice și promoveze activ patrimoniul cultural”.
Niciun comentariu