Miercuri, 8 mai 2019, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc conferința „Responsabilitate Socială și Implicare”, susținută de vicepreședintele Raiffeisen Bank România, Bogdan Popa, președintele asociației Tăşuleasa Social, Alin Uhlmann Ușeriu și ultramaratonistul Tiberiu Ușeriu, administratorul asociației Tăşuleasa Social.
În sală au fost prezente aproximativ 150 de persoane, atît profesori, cît și studenți de la diverse specializări.
Bogdan Popa și-a început discursul amintind de un proverb african, care spune că dacă vrem să creștem și să fim în timp mai puternici și mai prosperi trebuie să creștem împreună, iar a creste împreună înseamnă, în viziunea lui, să-i ajuți pe cei care sînt mai puțin favorizați sau poate mai tineri să crească, să dezvolte niște îndeletniciri; să-i ajuți investind timp și să le oferi suport material atunci cînd ai posibilitatea sau cunoștințele necesare.
„Putem fiecare din noi să ne uităm în jurul nostru și pe săptămînă sau la două săptămîni să-i implicăm într-o activitate care să ajute comunitatea, să avem o comunitate mai curată, o comunitate poate puțin mai educată, o comunitate care să crească și să simțim că prosperăm împreună, atît noi, cît și cei de lîngă noi”, a specificat Bogdan Popa.
Ulterior acesta a subliniat că pentru instituția pe care o reprezintă implicarea în proiectele de responsabilitate socială a devenit din ce în ce mai importantă, iar în prezent susține proiecte din diferite zone, investind și susținînd dezvoltarea comunităților pe patru direcții: antreprenoriat și educație financiară, dezvoltarea de comunități locale, ecologia urbană și stil de viață sănătos și cultură.
Alin Uhlmann Ușeriu a prezentat apoi un film de zece minute despre asociația Tăşuleasa Social, astfel încît publicul să înțeleagă ce reprezintă această asociație, cu ce se ocupă și care sînt proiectele de impact demarate de-a lungul timpului.
„Mi-am dat seama că orice problemă de mediu este strîns legată de o catastrofă socială. În acest moment în România cred că participăm la o catastrofă socială uriașă. Sînt cinci milioane de oameni care au plecat din România din diferite motive, dar cu siguranță va urma și o catastrofă de mediu, din cauză că este nevoie de oameni să poată să lucreze pămîntul, să poată să lucreze acolo unde trebuie să facem valoarea adăugată a materialelor, iar acolo unde avem nevoie să facem turism e nevoie de personal, de studenți, este nevoie în general de oameni. Așa că noi, prin acțiunile noastre, ne bazăm pe oameni”, a declarat Alin Uhlmann Ușeriu.
Vorbind despre unul dintre proiectele asociației Tăşuleasa Social, și anume, Maratonul Via-Maria-Theresia pentru care s-au reabilitat 140 de km din traseu și există o finațare pentru încă 400 de km, acesta a accentuat cît de importante sînt campaniile de responsabilitate socială, afîrmînd însă că oricît de bună ar fi o idee, fără ajutor și sprijin financiar, nimic nu s-ar concretiza.
Potrivit lui Tiberiu Ușeriu, Maratonul Via-Maria-Theresia a devenit un trend pentru sportivii de alergare montană din România, fiind considerată una din cele mai bine organizate și complexe competiții din România.
„Complexe pentru că avem șase probe, începînd de la drumeții pentru cei care nu vin să alerge, după care avem cursa copiilor, semi-maraton de 21 de km, maratonul complet de 43 de km, avem un ultra-maraton de 92 de km, după care mai avem și partea de Triatlon. Sîntem la a cincea ediție, este o competiție unde anul trecut au fost implicați, de exemplu în jur de 2000 de oamenii, dintre care aproape 1000 au fost sporitivii care au participat la aceasta cursă, iar în rest voluntarii și susținătorii”, a declarat Tiberiu Ușeriu.
Tășuleasa Social este un ONG cu sediul la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Suceava, constituit în anul 2000, de către Alin Uhlmann Useriu. Scopul asociației este să pomoveze voluntariatul, responsabilitatea socială, cultura organizațională, respectul pentru natură, educarea și dezvoltarea reciprocității și a curajului civic în rîndul tinerilor prin implicarea lor în probleme sociale și de mediu.
Acțiunile asociației se desfășoară pe mai multe direcții: împăduriri, dezvoltarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor sau construirea unui traseu turistic.
Niciun comentariu