(ORASUL 13.00) MARS-RINICHI/  Mars pe strazile Iasiului de Ziua Mondiala a Rinichiului
(CUZANET
Iasi 12 martie) De Ziua Mondiala a Rinichiului, medicii Spitalului Clinic “Dr.C. I. Parhon”  impreuna  cu studentii Universitatii de Medicina au organizat si participat la un mars de informare si atentionare a opiniei publice cu privire la riscurile bolii renale. Este al treilea an consecutiv cind, in Iasi, se organizeaza acest eveniment. La mars au mai participat si pacientii cu patologii renale, cei mai multi dintre ei aflati de mai bine de cinci ani in programul de dializa. Marsul s-a desfasurat pe traseul Copou-Piata Unirii. Peste 50 de persoane au plecat la ora 11 din fata Spitalului „Parhon” si au fluturat baloane albe cu numele sponsorului manifestarii. Purtau tricouri pe care se putea citi „12 martie:Ziua Mondiala a Rinichiului”. Marsul s-a incheiat o ora mai tirziu.

Foto:Adrian Covic. (fotografia a fost facuta in 2008)
Unic in Romania: un iesean dependent de dializa de 20 ani

Potrivit statisticilor Spitalului „Dr.C.I.Parhon”, la nivelul judetul Iasi sunt 500 de pacienti care asteapta un transplant renal. 300 de pacienti se afla in program de hemodializa si 100 de pacienti – dializa peritoniala. La conferinta de presa organizata cu ocazia acestei Zilei Mondiale a Rinichiului au fost prezenti si doi pacienti cu patologii renale. Constantin Popovici, in virsta de 54, este un caz unic in Romania. Se afla in program de dializa deja de 20 de ani si se simte dupa cum a declarat „minunat“. „Am vazut multe de-a lungul vietii. Transplantul este o metoda buna, doar citiva ani, dupa aceea apar complicatii. Dializa dupa parerea mea este mai buna decit transplantul. Fac dializa de trei ori pe saptamina cite 5 ore si n-am probleme. Sunt un pacient constiincios care urmeaza toate indicatiile medicilor“ a marturisit Constantin Popovici, presedintele Asociatiei Pacientilor Dializati.

Medicii se pling: „Bolnavii ajung prea tirziu”

“Un bolnav este norocos daca ajunge in dializa.Cam 8 din 10 persoane ajung prea tirziu la spital, astfel doar 2 pacienti ajung la dializa si reusesc sa supravetuiasca“ a declarat prof. dr. Adrian Covic, managerul Spitalului  Clinic  “Dr.C. I. Parhon” si Secretar al Societatii Europene de Nefrologie. Doctorul Adrian Covic a mai tinut sa atentioneze ca  boala cronica de rinichi cauzeaza si agraveaza boli cardiovasculare severe. Hipertensiunea arteriala netratata sau prost tratata determina boala cronica de rinichi.  Doua analize simple -creatina din singe -si analizele de urina arata afectarea rinichiului chiar si in faze incipiente. 10% din populatia Romaniei sufera de o boala cronica de rinichi si mai putin de 1% sunt constienti de aceasta./ Victoria Cantir/Foto:iasicomunicat.ro