(ORASUL, 19.00) INVATAMAT- ORE- PROGRAM /Mai putine ore de sport si de limbi straine pentru elevii de liceu

(CUZANET, Iasi, 3 martie) – Conform noilor planuri cadru pentru anul scolar 2009-2010, Ministerul Educatiei doreste reducerea programul elevilor de liceu la maxim 30 de ore pe saptamana. Desi oficialii din minister declara ca aceasta masura nu va afecta numarul posturilor din invatamant, atat sindicalistii cat si profesorii sunt de alta parere.

„Ministerul nu cunoaste recomandarea Uniunii Europene, de acum trei ani, care spune ca educatia fizica trebuie sa fie de cel putin trei ore pe fiecare clasa, aceasta contribuie atat la instruire, cat si la educatie. Ministerul incearca  masuri, nu neaparat in folosul elevilor sau a invatamantului, ci datorita faptului ca domnul Boc a spus: reduceti pe cat posibil numarul de profesori din sistem”, a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei Sindicale "Spiru Haret".

Secretarul de stat, pentru invatamantul preuniversitar, Adriana Pana,  a sustinut că cele mai multe ore reduse sunt cele din sport. Astfel, de la aria curriculara de educatie fizica si sport, cele doua ore au fost reduse la una. Compensatoriu insa, elevii vor putea face ore suplimentare de sport, dar in domeniile preferate cum ar fi volei, fotbal sau handbal. In acelasi timp, Presedintele Federatiei Sindicale "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu sustine ca „daca se reduce cu o ora, numarul de ore al elevului, inseamna ca 1/25 din toti profesorii trebuie sa fie in somaj, ceea ce inseamna in mod mascat reducerea de profesori”. De asemenea, a fost redus la jumătate numărul de ore la a doua limba moderna, dar nu au fost afectate orele de limba română. „Este o tampenie reglementarea potrivit careia orele de sport vor fi reduse. Asta in conditiile in care ponderea copiilor cu probeleme de obezitate a crescut considerabil. Cred ca i-am intrecut deja si pe americani. Sportul de performanta va avea de suferit, desi era un punct cu care Romania iesea in fata, acum se va reduce drastic numarul de elevi care vor dori sa faca performanta, in acelasi timp mai putine medalii. De asemenea, ce se va intampla cu profesorii, se vor face strungari? Sper ca totusi cineva sa reactioneze impotriva acestei aberatii”, a marturisit Ioan Andone, profesor de sport.

Adriana Pană a precizat, de asemenea, ca este necesara transformarea Scolilor de Arte si Meserii în licee tehnologice, din două ratiuni. In primul rand, elevii terminau Scoala de Arte si Meserii dupa cinci ani, cu un nivel de pregatire unu, care nu ii ajuta deloc la angajare. „Prin transformarea Scolilor de Arte si Meseii(SAM) nu se pierd ore sau personal, se doreste doar o calificare mai buna a celor care sunt in aceste sisteme. In momentul in care, un SAM se transforma in leu tehnologicin mediul rural, automat inseamna ca acei copii au posibilitatea sa accede in licee”, a marturisit Gheorghe Isvoranu. /Vladilena Bicu