Dezbaterea „70 de ani de la adoptarea «Declarației Universale a Dreptului Omului». Lecția drepturilor omului pentru România”, organizată de Asociația „Vespasian V. Pella”, a avut loc luni, 10 decembrie 2018, la Institutul pentru Cercetări Economice și Sociale din cadrul Academiei Române, filiala Iași. Evenimentul a avut loc cu prilejul aniversării a 70 de ani de la adoptarea documentului de către Organizația Națiunilor Unite. Invitatul întîlnirii a fost prof. univ. dr. Aurora Ciucă de la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), inițiatoarea asociației.
Printre cele 20 de persoane prezente în sală s-au numărat studenți și absolvenți ai Facultății de Drept, de la Facultatea de Istorie și de la specializarea Relații Internaționale din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice de la UAIC. Evenimentul a fost moderat de lect. univ. dr. Alina Gentimir de la Facultatea de Drept.
În prima partea a dezbaterii, prof. univ. dr. Aurora Ciucă a prezentat activitatea asociației pe parcursul celor trei ani de existență. Cadrul universitar i-a invitat pe cei prezenți în sală să vină cu propuneri pentru viitoarele dezbateri, iar printre ideile înaintate s-au numărat Holocaustul, dreptul la muncă, dreptul la despăgubire și altele. În continuare, Aurora Ciucă a vorbit despre încercările sale de a-l face cunoscut pe juristul Vespasian Pella publicului român. În demersul său l-a descoperit pe Benjamin Ferencz, avocat american de origine română, participant în cadrul Procesului de Nuremberg, contemporan cu Vespasian Pella. Avocatul american a transmis un mesaj video celor prezenți, în care a vorbit despre originile sale, despre evenimentele din timpul și de după Al Doilea Război Mondial, dar și despre contactele pe care le-a avut cu juristul român.
A urmat o prezentare a părinților fondatori ai Declarației Universale a Drepturilor Omului, dar și despre dificultățile apărute în timpul redactării documentului. Prof. univ. dr. Aurora Ciucă a numit-o „o prezentare ce nu mai are nevoie de prezentare” și a realizat un scurt istoric al evenimentelor care au dus la crearea Declarației, începînd cu anul 1945. „Sigur că nu au lipsit neînțelegerile. De pildă, articolul 1: «Toate ființele se nasc egale în drepturi și în demnitate». Pentru acesta s-au purtat discuții o săptămînă”, a explicat cadrul universitar.
În partea a doua a evenimentului a vorbit Alexandra Ursanu, studentă în anul al III-lea la Facultatea de Drept de la UAIC. „Nu mă aflu în fața dumneavoastră să susțin un elogiu despre drepturile fundamentale ale omului”, a început aceasta. Tînăra a apreciat că, la momentul actual, nu ne-am îndepărtat foarte mult de mentalitatea anului 1948. Ea a continuat prin enumerarea unor evenimente din anul 1948 din istoria mondială și din cea românească prin care se atesta necesitatea elaborării Declarației. „Stabilirea unui minim set de reguli era astfel necesară. Personaliățile vremii au conștientizat nevoia afirmării drepturilor naturale ale omului. Întrebarea este, mai conștientizăm acum, după 70 de ani, importanța drepturilor omului?”, a precizat studenta. Aceasta le-a oferit o temă de gîndire colegilor: cum ar arăta lumea fără drepturile omului? Drept punct de plecare, le-a oferit romanul „1984” al lui George Orwell. În încheiere, aceasta a criticat modul în care studenții și profesorii de la Facultatea de Drept percep sintagma „drepturile omului”. „De pe băncile facultății, observ cu mîhnire o atitudine superficială a viitorilor juriști. Drepturile omului au devenit o abstractizare. Materiile care au acest subiect sînt puține și, de cel mai multe ori, opționale”, a declarat Alexandra Ursanu.
Asociația „Vespasian V. Pella” este o organizație inițiată în 2015 de profesorii de la Facultatea de Drept de la UAIC, care are ca scop cercetarea și informarea cu privire la opera științifică și la activitatea juristului și diplomatului român Vespasian V. Pella.
Niciun comentariu