Duminică, 18 noiembrie, în Aula Magna a Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) „Mihai Eminescu” din Iași, Asociația Studenților Psihologi și Pedagogi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) a organizat conferința „Rolul evenimentelor traumatice în deciziile și alegerile de viață”, susținută de dr. Cristian Andrei. În sală au fost prezenți studenți ai universităților ieșene, dar și persoane pasionate de psihologie.
Moderatorul evenimentului a fost Cristina Luca, coordonatorul ediției din acest an a proiectului „Psihologia sub lupă”, care a subliniat că s-a dorit ca această conferință fie accesibilă nu „doar oamenilor care studiază sau lucrează în acest domeniu, ci vrem să fie într-un cadru cît mai amical, dar totuși profesionist”.
Dr. Cristian Andrei a început conferința prin a vorbi despre importanța cunoașterii biografiilor celor care au elaborat teorii în psihologie. „Merită să vă documentați asupra unei întregi culturi din jurul psihologiei și nu doar din interiorul ei. Un alt îndemn pe care îl am pentru voi în seara asta este să încercați să găsiți acele discipline din știința contemporană care pot să ajute psihologia să înțeleagă mai bine în prezent ceea ce se întamplă”, a apreciat Cristian Andrei.
De asemenea, vorbitorul și-a axat discursul pe psihologia umană. Acesta a dat exemple reale din viață și istorie prin care a explicat unele fenomene psihologice, deciziile pe care le luăm inconștient, ca atunci cînd ne uităm fără să vrem la o acțiune sau întîmplare ce nu ne afectează în mod direct și poate că nici nu ne interesează.
În continuare, invitatul a vorbit despre pragul neuronal și realitățile multiple. De asemenea, acesta a definit prezentul. „ Este elementul cel mai riguros științific pe care îl aveți la îndemînă. Nu vă lăsați duși de povesți. Poveștile sînt ceea ce oamenii, în gîndirea lor magică, speră sa fie așa, ceea ce ei înțeleg, ceea ce ei corectează”, a subliniat Cristian Andrei.
În ceea ce privește problematica tulburărilor de personalitate, dr. Cristian Andrei a amintit despre fenomenul numit deprivare senzorială (n.r. – totalitatea fenomenelor psihopatologice obtinute prin absenta sau modificarea ambiantei exterioare), care „are importanță foarte mare pentru multe dintre tulburările din ziua de astăzi, mai ales pentru cele anxioase, pentru tulburările care produc simptome de boală de natură psihogenă (care iau naștere din cauze psihice)” și despre abazie, „adică nesiguranță pe picioarele tale”.
Un alt punct atins în cadrul conferinței a fost inconștientul, care „este colecția de lucruri înțelese din prima, dar fără să te gîndești la ele. Este suma de lucruri care ți s-au întîmplat și sînt acolo, neuitate. Sînt elemente implicite din memoria ta. Inconștientul funcționează non-stop față de conștient. Pentru inconștient nu există bun sau rău. La fel cum ținem minte cele mai frumoase lucruri din viața noastră, ținem minte și cele mai urîte lucruri din viața noastră”.
Conferința s-a încheiat cu o scurtă serie de întrebări primite din public.
„Psihologia sub lupă” este un eveniment anual, organizat de Asociația Studenților Psihologi și Pedagogi din Iași, ce are ca scop informarea publicului larg, dar și a celui specializat, pe subiecte ce țin de domeniul psihologiei, prin intermediul unei conferințe și al unui workshop, într-un mediu mai puțin formal, ce facilitează interacțiunea dintre organizatori, speakeri și invitați. Ediția din acest an s-a desfășurat în decursul a două zile: sîmbătă, 17 noiembrie, cu workshop-ul pe tema hipnozei, în cadrul căruia a vorbit psihologul și psihoterapeutul Daniela Militaru și duminică, 18 noiembrie, cu o conferință susținută de doctorul Cristian Andrei, cu tema evenimentelor traumatice din viață.
Asociația Studenților Psihologi și Pedagogi este o organizație nonguvernamentală, cultural-științifică, înființată de studenții Facultății de Psihologie și Științe ale Educației de la UAIC.
Doctorul Crisitan Andrei este medic specialist neuropsihiatru, editor corespondent al The British Journal of Psychiatry, protagonist al mai multor emisiuni de televiziune și radio și președinte fondator al Institutului de Relații Umane. Este autorul volumelor Cine m-a făcut femeie sau Perna și ruj.
De Alexandra MÎNIOSU și Ionuț GRAUR
Credit foto: Ionuț GRAUR
Niciun comentariu