Ediția a IX-a a Festivalului de Film Documentar DocEst va avea loc în perioada 14 – 18 noiembrie 2018 la Cinema Ateneu, unde vor fi proiectate 19 filme recente din România, Franța, Germania și Marea Britanie. La eveniment vor participa și invitați din țară și din străinătate, precum organizatori de festival de film, formatori, protagoniști și regizori. După proiecții vor avea loc discuții între aceștia și public, moderate de Florin Lăzărescu, director artistic al festivalului, responsabil cu selecția filmelor românești.
Pentru a marca Centenarul Marii Uniri, în ultima zi a festivalului, începînd cu ora 20.30, va fi proiectat un film realizat de elevi de clasa a XI-a și a XII-a și studenți în cadrul unui atelier de film documentar desfășurat în perioada 23 octombrie – 5 noiembrie, la Institutul Francez din Iași, coordonat de regizorul Dragoş Zămosteanu. Participanții au învățat mai întîi istoria filmului documentar și cîteva dintre tehnicile de realizare a acestuia. Individual sau în grup au filmat scurte documentare care au fost montate într-un film de aproximativ 60 de minute. Totodată, vineri, 16 noiembrie, începînd cu ora 20.00, vor fi proiectate scurtmetraje documentare realizate de Focus Recorder, precum: „Unirea cu de toate”, „Centenarul României rurale: un veac de singurătate”.
„Ne propunem să aducem filme noi și invitați noi. Anul acesta avem cel mai mare număr de invitați, comparativ cu edițiile anterioare: 19 invitați la cea de-a IX-a ediție. Nu ne mulțumim să arătăm doar niște filme, ci vrem să intermediem și întîlnirea dintre public și realizatorii filmului sau protagoniștii din film. Avem aproape filmul și invitatul, la majoritatea filmelor sînt și invitați. Nu unul, cîteodată și doi, și trei, astfel încît publicul poate afla răspunsul la curiozitățiile pe care le are, detalii din spatele montajului și a filmului în sine. În fiecare an interesul publicului pentru festival a fost în creștere. Chiar dacă filmul documentar e film de nișă, există cereri. Spre exemplu, interesul studenților pentru workshop a fost în creștere și pentru că Iașul nu oferă atît de multe variante publicului de a viziona filme documentare, festivalul vine în întîmpinarea acestei dorințe”, a declarat Mădălina Spinaru, referent cultural la Centrul Cultural German Iași.
Invitații străini sînt Séverine Enjolras şi Magali Bragard, profesoare şi formatoare în film documentar, realizatoarele documentarului „Reconstituire a verii”, dar și protagonistul Uwe Pelger și Joachim Stall, regizorul documentarului „Libertate în papuci de copil”. La festival sînt așteptați și invitați români, precum: Andreea Ştiliuc, regizorul filmului „Provența, Paradisul posibil”, Dan Perjovschi și Liviu Varlam, protagonistul și regizorul filmului „Drumul”, Dragoș Zămosteanu, regizor, Cristian Delcea, Andrei Udișteanu, și Mihai Voinea, jurnaliști Recorder; Eliza Zdru, regizor, Andrei Gorgan, editor de film, Diana Iabraşu, regizor; Claudiu Mitcu, regizor, Violeta Gorgos, regizor, Monica Lăzurean-Gorgan, producător de film, Nora Agapi, director de imagine și regizor de film documentar, Ioan Agapi, protagonistul filmului „Timebox”.
Cinefilii pot consulta programul festivalului aici. Intrarea la festival va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Cei interesați pot face rezervare online pe site-ul Ateneului. Filmele britanice vor avea subtitrare în limba română, iar cele germane și franceze în limba engleză. Selecția documentarelor străine a fost făcută de către cei de la Centrul Cultural German, Institutul Francez din Iași și British Council.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipilui Iaşi, Centrul Cultural German, Institutul Francez din Iaşi şi British Council.
Sursă foto: Facebook DocEst
[…] Sursă informații […]