Studenții din anii I – IV de la Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, se pot înscrie și vineri, 26 octombrie 2018, pentru a face practică timp de două săptămîni într-o instituție publică sau privată din domeniu. Stagiile se desfășoară în perioada 12 – 25 noiembrie la una dintre următoarele instituții: Consilier Juridic, APIA, OCPI, Serviciul de Probațiune, Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel, Parchetul Militar, Tribunalul Militar, Birou Executor Judecătoresc, IML, Consulat Republica Moldova, ANPC, DIICOT, Poliția de Frontieră, Penitenciar și Primărie. Aceștia vor alege trei instituții în funcție de preferințe și de anul de studii. Cei interesați sînt așteptați vineri, între orele 10.00 – 18:00, în Sala de Procese Simulate de la Facultatea de Drept, unde vor completa un formular și vor achita o taxă de 3 lei. Ulterior aceștia vor fi chemați la un interviu și selectați.

În cadrul formularului, tinerii vor completa notele obținute la anumite cursuri, nivelul competențelor de comunicare într-o limbă străină și utilizarea calculatorului. Alte criterii după care sînt selectați studenții sînt: activitățile extracurriculare, experiența în domeniul juuridic sau atestatele și diplome obținute de studenți.

Oferta le-a fost prezentată studenților miercuri, 24 octombrie 2018, în cadrul evenimentului „Postuniversitaria”, organizat de European Law Students’ Association (ELSA). „Studenții trebuie să respecte ceea ce le cere instituția. Trebuie, de asemenea, să stea cel puțin două-trei ore. Vor dobîndi experiență, atît pentru a înțelege pentru început modul în care se desfășoară o anumită profesie juridică. Au ocazia să privească un alt om care le va explica cum funcționează profesia, iar asta este un plus. Ideea de a avea așteptări este foarte importantă, iar aceste așteptări trebuie să fie pe măsura cunoștințelor studenților”, a declarat Marina Drobotă, vicepreședintele Student Trainee Exchange Programme (STEP) din cadrul ELSA.

La eveniment a fost prezentă și conf. univ. dr. Ioana Maria Costea, prodecan al Facultății de drept. „Contractele dumneavoastră cu practica sunt instituționale, acesta e doar un prim pas. În atenția studenților de anul I, nu trebuie să rămână cu impresia că e o oportunitate care va dura mult. Mare parte din instituțiile cu care lucreaza Postuniversitaria sînt și partenerele facultății în practica de la anul III și anul IV, practică care este mai voluminoasă și se va desfășura pe parcursul întregului semestru. A doua chestiune pe care vreau să o subliniez este că practica pentru studenții de la drept este plictisitoare. Explicația este că acestea sînt profesii extreme de tehnice, pentru că de la cunoștințele studenților de anul III și IV pînă la ce face un profesionist este o distanță foarte mare. Vă lipsesc instrumentele de a evalua ce se întîmplă”, a explicat prodecanul.

Membrii ELSA le-au prezentat studenților avantajele și dezavantajele, așteptările și obligațiile pe care le au față de instituția unde vor lucra, dar și opiniile studenților care au participat în trecut la stagiile de practică prin intermediul proiectului „Postuniversitaria”.

Anul trecut s-au înscris 174 de studenți pentru aceste stagii de practică, pe un total de 110 locuri, număr care diferă de la an la an în funcție de disponibilitatea instituțiilor.

Sursă foto: ca-iasi.ro