Joi, 25 octombrie, de la ora 18.00, la Ateneul din Iași va avea loc premiera documentarului „Medici în linia întîi”, film ce vorbește despre activitatea medicilor implicați în tratarea răniților pe linia frontului în timpul Primului Război Mondial (1914-1918). De asemenea, documentarul se referă și la aportul Iașului în efortul de război, la organizarea spitalelor în liceele din oraș.

La premiera filmului vor fi prezenți prof. univ. dr. Daniel Șandru, coordonatorul Departamentului Centenar al Primăriei Iași, prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, chirug, col. dr. Aurelian Moraru, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, conf.univ. dr. Ionuț Nistor, directorul Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Cătălin Botoșineanu, cercetător la Arhivele Naționale Iași, conf. univ. dr. Florea Ioncioaia, istoric. La finalul proiecției va avea loc o dezbatere pe tema documentarului. Cei aflați în public vor putea adresa întrebări atît specialiștilor, cît și realizatorilor documentarului.

„Filmul este una dintre puținele reconstituiri documentare cu privire la implicarea lumii medicale și a societății în marele efort de război dintre anii 1916-1918. Puțini mai știu astăzi că în cei doi ani de conflict au murit 350 de medici și peste 2000 de sanitari. Aceștia nu au luptat cu arma, dar s-au expus direct prin dăruirea lor. Alături de aceștia a participat și o mare parte a societății, fie ca voluntari, fie ca oameni de sprijin în multiplele activități legate de îngrijirea răniților”, a declarat Alina Țiței Ioncioaia, realizatoarea documentarului.

Jurnalist de meserie, Alina Țiței a lucrat la acest proiect alături de Dana Ceia (editare video), Ceciliu Tabără (imagine), Ramona Ojică și Ionuț Lazăr (voice-over).

Sursă foto: www.femeiinrazboi.rfi.ro