Joi, 18 Octombrie, la librăria „Orest Tafrali” din incinta Universități „Alexandru Ioan Cuza” a avut loc lansarea volumului de povestiri scurte Rămas-bun a scriitorului ieșean Radu Părpăuță. Cartea a fost publicată anul acesta, la Editura Polirom.
Publicist freelancer, traducător, prozator, autorul şi-a făcut apariţia salutînd în stînga şi în dreapta prieteni, cunoştinţe, admiratori sau urmăritori de pe Facebook. I-au fost alături și au vorbit despre carte criticii literari Doris Mironescu şi Bogdan Creţu.
„E o dovadă de curaj să vii să te aşezi alături de Creangă, Sadoveanu, O. Teodoreanu. E o provocare pe care Radu Părpăuţă şi-o asumă de ceva vreme”, a apreciat criticul literar Doris Mironescu. Acesta a analizat apoi sfera satului vechi, moldovenesc, prezent în carte. Povestiri despre petreceri, ghiftuieli şi voie bună au fost evocate, pe rînd, spre amuzamentul publicului.
Cu ajutorul criticului literar, cei prezenți au făcut apoi o incursiune prin lumea comunistă, amintindu-și de obidele, ororile, nedreptăţile cauzate de sistem. Doris Mironescu a subliniat că soluţia genială pe care autorul a găsit-o, în carte, la jignirile zilnice aduse de sistem este umorul de foarte bună calitate, care „decongestionează situaţiile tensionate, care dă peste nas activismului de partid obraznic”.
Conf. univ. dr. Bogdan Crețu, directorul Institutului de Filologie Română „Al. Philippide” din Iași a vorbit apoi despre modelele pe care Radu Părpăuţă le-a avut în drumul său de scriitor, modele precum Creangă, Sadoveanu, Arghezi, Caragiale, dar şi autori ruşi, cel mai mare impact fiind al lui Gogol. „Există aici anumite proze care vor să reconstruiască, să aducă în prezent, într-un tip de scriitură perfect contemporană, acel mediu sătesc”, a apreciat criticul.
După analiza minuţioasă a volumului, editura a pregătit o surpriză studenţilor iubitori de literatură. Doi studenţi norocoşi, selectaţi aleatoriu la tombolă, au primit cadou cîte un exemplar din volumul proaspăt lansat.
Radu Părpăuţă a urmat Facultatea de Rusă-Română a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”. A fost pe rînd profesor de ţară, bibliotecar, documentarist, ghid turistic, ziarist, iar acum este prozator, traducător şi publicist freelancer. A tradus peste 50 de volume la edituri de prestigiu (Polirom, Institutul European), a fost redactor-şef al revistei „ Timpul”. Este autorul volumelor: Moartea vine pe Bahlui, Învierea muţilor, Povestiri vechi şi nouă.
Niciun comentariu