(ORASUL, 16.30) INVATAMANT-TEZE CU SUBIECT UNIC/ 95,78% prezenta la teza cu subiect unic la istorie sau geografie.
(CUZANET, Iasi, 16 decembrie) – Marti, 16 decembrie, 8.556 elevi din clasa a VIII-a au sustinut ultima teza cu subiect unic la geografie sau istorie. In judetul Iasi, 6.228 de elevi au dat teza la geografie, iar 2.328 de elevi au sustinut teza cu subiect unic la istorie. Prezenta la teza in mediul urban a fost de 97,33%, iar in mediul rural de 94,62%.
"Subiecte, in general, de dificultate medie. Nota de trecere se poate obtine doar din rezolvarea subiectelor I si II care au si cerintele cele mai accesibile. Dificultate usor sporita prezinta subiectul nr. VI in care li se cere elevilor sa explice anumite aspecte ale cadrului natural, modul de formare al unor subunitati de relief – grindurile din delta precum si proportionalitatea reliefului Romaniei. Este subiectul care necesita stabilirea unor corelatii logice intre notiunile invatate si probabil subiectul care va face departajarea intre notele de 9 si 10”, a declarat prof. Lesenciuc Mihaela, din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean.
Extragerea variantei de subiect din cele 10 posibile a avut loc la ora 10.00, la sediul Central National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar(C.N.C.E.I.P), in prezenta Comisiei Nationale de organizare. Imediat dupa aceea, varianta extrasa a fost multiplicata, decriptata si trimisa catre centrele de comunicare din judete. Pentru desfasurarea in cele mai bune conditii a tezelor cu subiect unic, Centrul National pentru Curriculum si Invatamant Preuniversitar (CNCEIP) a organizat 1.064 centre de comunicare. Acestea au preluat si distribuit, in cele 8.302 scoli, variantele de subiecte extrase la nivelul Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului, de Comisia Nationalã special desemnata. Durata fiecarei teze a fost de doua ore din momentul in care elevii au primit subiectele.
Metodologia actuala de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic a adus o serie de noutati, fata de anul tecut. Elevii au fost asezati cate unul in banca, in ordine alfabetica, pe clase si nu pe unitate scoalara, iar durata activitatii de evaluare a fost de maximum 3 zile pentru fiecare scoala, iar pentru centrele de evaluare, maximum 4 zile. Fiecare lucrare va fi corectata de doua cadre didactice, unul dintre acestia este profesorul care a predat la clasa, iar celalalt este un profesor evaluator din centrul de evaluare, din afara unitatii de invatamant.
Perioada speciala a tezelor cu subiect unic se va desfasura conform calendarului stabilit de Ministerul Educatiei. Pe 10 februarie 2009, elevii vor sustine proba la limba si literatura materna, iar pe 17 februarie la limba si literatura romana. Elevii doar din clasa a VIII- a vor sustine proba la geografie sau istorie, pe 12 februarie. Iar, pe 19 februarie, se va sustine proba la matematica. Media generala obtinuta la tezele cu subiect unic are o pondere de 50 % in media generala, la admiterea la liceu./Vladilena Bicu
Niciun comentariu