(ORASUL, 16.00)CET – CENTRALE TERMICE – INVESTITII / Clientii CET-ului migreaza incet, dar sigur, la centralele de apartament.
(CUZANET, IASI, 14decembrie) – Cei mai multi dintre iesenii care s-au debransat de la sistemul centralizat de incalzire au optat pentru o centrala de apartament. Cu toate ca preturile sunt piperate, deranjul din timpul montarii este destul de mare, din varii motive, iar actele necesare instalarii unei astfel de centrale sunt numeroase, numarul debransarilor continua sa creasca pe principiul "incet, dar sigur". In acest moment , Centrala Electrica de Termoficare(CET) Iasi incearca sa-si revina si sa ii mentina bransati pe putinii clienti ramasi fideli sistemului.
Reprezentantii CET pledeaza impotriva centralelor de apartament
Directorul CET, Didi Melite, recunoaste ca a pierdut mai mult de o treime din consumatorii pe care ii avea inainte de anul 2.000 in favoarea centralelor de apartament. Insa, este de parere ca iesenii care au optat pentru alt sistem de incalzire sunt cei cu o situatie financiara foarte buna, ceilalti ramanand fideli sistemului. " Sa nu uitam ca marea majoritate care au ramas sunt oameni cu situatii destul de grele din punct de vedere financiar, sunt oameni care nu reusesc sa-si achite nici cosul zilnic, sunt multi care primesc subventii de la Primarie, de la bugetul central pentru incalzire si nu trebuie sa ne uitam la oamenii astia de sus, din contra, trebuie sa avem grija de ei, de cei mai saraci si sa le asiguram servicii de calitate", a explicat Didi Melinte.
Se pare ca reprezentantii firmelor care monteaza centrale de apartament duc o campanie “murdara” de convingere a cetateanului sa renunte la serviciile CET. Cel putin asa se intelege din acuzatiile pe care Constantin Ciofu, directorul tehnic al CET-ului, le aduce impotriva lor. "A fost o actiune atat concertata, cat si agresiva din partea celor care au montat centrale de apartament ca sa castige bani. Ne besteleste toata lumea. Firmele astea sunt foarte rapace si castiga enorm de la cei care se debranseaza. De exemplu, ei cumpara un metru de teava cu 4 mii si la client il vand cu 70 de mii. O centrala ei o cumpara cu 7-8 milioane si o vand cu 20 de milioane. Deci firmele care au montat o centrala de apartament au dus o politica contra unitatii noastre, iar noi din punct de vedere legal nu avem nicio parghie, decat legea in constructii care spune ca orice modificare facuta la partea de constructii sau instalatie a unei cladiri se face in baza unui proiect", a explicat Ciofu. Acesta a mai adaugat ca centrala de apartament este un cancer pentru toate instalatiile pentru ca 32.000 de familii din municipiu nu au facut proiect pentru echilibrare hidraulica la debransare.
Purtatorul de cuvant de la centrala de termoficare, Neculai Parasc, este de parere ca a fost profitabila centrala proprie pana acum doi ani cand gazul era mai ieftin si era subventionat de catre stat, iar cei care si-au pus centrala plateau mult mai putin in comparatie cu termoficarea. In special, in 2000 si 2001 a fost convenabil pentru ca nu se platea nici jumatate din consum.
Listele de plata au aratat ca intr-o scara de bloc, cu cat sunt mai multi debransati, cu atat costul este mai mare pentru cei care primesc apa calda si caldura de la CET. Si asta pentru ca diar cei ramasi racordati la CET platesc, nu si cei care au centrala, desi primesc si ei caldura prin tevile care trec prin apartamente. "Aici de vina este Serviciul de Ordonare si Indrumare a asociatiilor de proprietari care ar fi trebuit sa sanctioneze asociatiile pentru ca ele fac lista de plata, nu Consiliul Local sau Primaria. Ele au transferat toate pierderile de agent termic in sacosa celor care au ramas nedebransati", a afirmat Neculai Parasc.
Birocratia loveste in iesenii care vor sa se debranseze
Mai mult de 32.000 de ieseni s-au debransat, deja, ilegal, sustin oficialii CET. Pentru a renunta la serviciile sistemului centralizat de incalzire trebuie respectati cu strictete pasii impusi de lege: depunerea unei cereri la asociatia de proprietari, de aici administratorul asociatiei se adreseaza mai departe CET-ului, de unde obtine baza legala pentru modificarile dorite. Dar nu se opreste totul aici. Articolul de lege spune ca "in situatia in care deconectarea se face cu intentia inlocuirii sistemului de incalzire centralizat cu un alt sistem de incalzire individual, modificarea (…) se va face numai cu autorizatia de construire care va tine cont de modul de evacuare a gazelor de ardere."
Constantin Ciofu, inginer sef in cadrul CET Iasi, a explicat ca se pleaca de la legea 325, legea energiei termice pe 1995, privind calitatea in constructii care la art 18, alineatul 1 si 2 spune ca orice modificare la baza unei instalatii sau constructii se face in baza unui proiect. Si se merge de preferinta la proiectantul initial al cladirii. El trebuie sa reevalueze intreg ansamblul al condominiului. "Legea este singura noastra parghie de control si de stopare a desprinderilor de la sistemul centralizat", a mai spus Ciofu.
Centralele de apartament- viziunea vanzatorilor
Regulile impuse de CET prin lege sunt criticate de catre reprezentantii firmelor de centrale termice, care spun ca acel proiect de echilibrare hidraulica este cerut doar in momentul in care se ia decizia debransarii nu si in cazul rebransarii. "Din 2003 s-au pus piedici in calea debransarii in sistemul centralizat care este sustinut ca sa nu moara. In momentul de fata, este o intreaga lupta cu sistemul. Dureaza foarte mult si costa si, atunci, multi oameni renunta. In 2002, se depunea o cerere si se debransa. A renunta la un serviciu pe care nu-l doresti mi se pare normal. Si acum se poate renunta la el, dar este o lupta cu birocratia, de cateva luni", a completat Iulian Solomon, director de vanzari la firma de instalatii de centrale termice S.C DAS SRL .
Desi acest sistem de incalzire a inceput sa fie comercializat la noi in tara incepand din 1994, el a avut cea mai mare cautare incepand din 2001, an in care Consiliul Local a hotarat sistarea subventiilor pentru caldura. "Cele mai multe centrale termice au fost montate din 2001 pana in 2004. In acesti ani am avut luni la rand cand instalam cate cinci-sase centrale termice zilnic. Toata lumea se plangea de costurile insuportabile de la CET", a replicat Iulian Solomon.
Din punct de vedere al costurilor post-montare si al confortului, Solomon este de parere ca centrala de apartament este solutia cea mai buna. Conteaza foarte mult si controlul costurilor pentru ca fiecare isi poate calcula cat va plati pentru ceea ce a consumat pentru incalzire si apa calda. Instalatia de incalzire, pentru un apartament cu 3 camere cu tot cu centrala se poate ridica la 60-80 de milioane, in functie de tipul de centrala si materialele folosite. Investitia poate fi recuperata in decurs de aproximativ doi ani. "Din informatiile pe care le avem noi de la clienti, in lunile de iarna, cand sunt minus 15 grade, in functie si de izolarea apartamentului, au platit un milion si jumatate, maxim doua. Deci daca are un comportament de consum mediu, de 2 milioane pe luna, fata de 5 milioane cat costa intretinerea, se economisesc 3 milioane pe luna. Deci cu tot cu lunile de vara, pentru ca si atunci se consuma apa calda, in doi ani, doi ani si jumatate, investitia poate fi recuperata. Mai este si dezavantajul intreruperilor de apa calda, caldura din cauza situatiei in care se afla CET-ul", a adaugat Solomon.
Centralele termice ridica pretul apartamentelor
Un apartament se vinde mai repede daca este modernizat, insa acest lucru nu presupune doar gresie, faianta, parchet sau geamuri de termopan. Piesa de rezistenta, cea mai importanta dintr-un apartament confortabil, o reprezinta centrala de apartament. "Un client la cumparare cauta, in special, apartamente cu centrale. Cele care au doar termopan, parchet sau gresie se numesc imbunatatite. Centrala termica este esentiala chiar si la inchiriere. In functie de centrala termica, scade sau creste pretul. Diferenta dintre doua apartamente cu trei camere, unul cu centrala si unul fara centrala, este de 10-15 mii de euro. Pentru ca discutam nu numai de centrala propriu-zisa ci si de curatenia care se face in casa dupa instalarea ei," a spus Djulieta Popovici, consilier imobiliar la agentia Meridian Casa.
In continuare, ramane de vazut cine va iesi in castig. Iesenii cu centrale termice pe baza de gaz sau cei bransati inca la Centrala Electica de Termoficare./Roxana Maticiuc
Niciun comentariu